Правилата за Антикорупционната комисия - ПП-ДБ поканиха ГЕРБ да ги внесат заедно

  01 Март 2024, 19:18     

От ПП-ДБ отправиха покана към ГЕРБ да внесат заедно правилата за назначенията в Комисията за противодействие на корупцията. От днес тя вече съществува като самостоятелен орган, но съставът й още не е избран. Според новия закон, който бе приет през септември, съставът на Антикорупционната комисия трябва да бъде попълнен след одобряване на правилата, по които да бъдат номинирани и избрани от НС бъдещите трима членове. Те представляват целия състав на регулаторния орган.

Кирил Петков – съпредседател на ПП-ДБ
Законът за КПК беше приет преди 5 месеца. И пет месеца в различни изчерпателни процедури, ние не можем да напреднем с тази институция, да започне наистина да се бори срещу корупцията. Ето защо каниме колегите във вторник да внесеме заедно тези правила, защото това ще бъде първата институция, която наистина процесът да бъде прозрачен, отворен, номинациите да могат да бъдат направени по най-обществения и най-прозрачния начин. Да бъде пример за всички други регулатори. 

Христо Иванов – съпредседател на ПП-ДБ
Всички останали регулатори обаче, преди да говорим за тях, един по един, за нас е много важно принципно да постигнеме разбирателство за това какъв ще бъде механизма. Първо – да се гарантира прозрачно и отговорно излъчване на състава, да се гарантира, че състава ще бъде, така, ще бъдат излъчени хора, които не са ярки политически лица, които имат високи нравствени и професионални качества… Нашето разбиране е, че България не може да разреши трайно политическата криза и да отговори на обществените очаквания за формиране на правителство за втората част на ротацията, без да имаме ясен отговор за това какви реформи ще се правят по отношение на борбата с корупцията, върховенството на правото и сигурността. Т.е. правосъдието, службите, регулаторите са пред скоби за нас и ние очакваме ясен отговор какви ангажименти, каква конкретика можем да договорим в един партньорски процес на преговори. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите