ПП - ДБ и ГЕРБ - СДС на поредни преговори

  27 Април 2023, 17:13     

ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" започнаха неформални преговори по секторни политики. А целта - да бъде изготвена обща управленска програма. "Продължаваме промяната - Демократична България" да представят проектокабинет до неделя. Това е ултиматумът, който поставиха от ГЕРБ-СДС, за да вземат участие в преговорите за съставяне на правителство. Тази сутрин обаче тонът се изостри след като Андрей Гюров от ПП заяви, че разговори с ГЕРБ водят до напрежение сред техните избиратели и че за да има диалог между две сили, които очевидно си нямат доверие, разговорите трябва да са конструктивни и без ултиматуми и заплахи. Борисов отвърна на упреците. 

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ 

"Значи ДПС е по - приемлива от ГЕРБ, кажете го на Вашите избиратели. Аз ще се съглася, направете си коалиция и управлявайте. Но да шикалкавят с плаващи мнозинства и други такива глупости. Това го правят хора, които не знаят как се управлява държава". 

Въпреки напрежението между първите две политически сили работата между ГЕРБ - СДС и коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" продължи с работни групи по секторни политики.

Томислав Дончев, ГЕРБ 

"Ние трябва да си говорим и за консолидация по отношение на политическите приоритети и тук мога да дам пример с Вашата програма са заложени инвестиции от порядъка на 12,5 милиарда, което се боя, че трябва да бъде леко ревизирано в предвид бюджетните реалности". 

Асен Василев, ПП 

"Според мен добрее базисния бюджет, който министерството на финансите е разработило и да погледнем какви политики има разработени и къде има резерви, след това да видим какво пространство остава за допълнителни мерки, които биха дошли в следствие на управленската програма". 

Десислава Атанасова, ГЕРБ

"Всички работни групи на експерти започват работа. Надявам се, че те много експедитивно ще го правят, така че да влезем в сроковете, които взаимно сме си поставили".

А от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" все пак са готови да приемат ултиматума и да представят кабинет. 

Николай Денков, ПП 

"Опитваме се да влезем във времевата рамка, която бе представена от колегите. Казахме им ясно, че трябва да минем по наша процедура, която изисква време. Ще опитаме да бъдем максимално бързи, но това няма да е за сметка на качеството".

И двете политически сили се обединиха, че най-важното е да се изготви план за политики, които евентуално правителство да изпълнява. А в пленарната зала депутатите проведоха изслушване на директора на "Информационно обслужване", както и на председателя на ЦИК във връзка с твърдения на "Възраждане" за манипулации със заявленията за гласуване в Турция на последните избори. Работата на депутатите продължи с гласуването на остатъка от Правилника за организацията и дейността на НС.

 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите