Поредният опит за ремонт на паметника на Хр. Ботев във Враца

  31 Май 2023, 19:31     

Поредният опит за ремонт на паметника на Хр. Ботев във Враца обсъдиха общинските съветници. На редовната сесия промениха годишната програма за капиталови разходи за 2023 г. В различни дейности и проекти бяха намалени разходите, а в други увеличиха разплащанията. Промените касае около 20 точки. На заседанието обаче, беше направено и друго предложение.

Момчил Младенов - общински съветник
Всички знаем, че кметът апелира за събиране на средства за ремонт на паметника на Хр. Ботев. Аз имам предложение парите които ние сега намаляме за обследването на паметника да бъдат прехвърлени към ремонта на паметника за да можем да направим един качествен ремонт на тази светиня на Врафца и конкретното предложение да не допускаме отпадането на средства и да се опитваме да събираме от хората дарения а наистина да предвидим пари за един качествен ремонт.

Предложението на Младенов получи и одобрение и неодобрение.

Цветан Стойчков - зам.-кмет на Община Враца
Не го възприемам т.к. тези средства са разчетени и трябва да бъде даден подробен план от къде да отпаднат за да има стойностно решение на общинския съвет за разчетите.

Калин Каменов - кмет на Община Враца
Пари от общинският бюджет може да предложим и съм сигурен, че всички ще го подкрепим. Идеята е всички да застанем зад каузата и да подкрепим това с наши средства да го направим. 

Пространството около паметника на Ботев е любимо място за събиране на младежи в края на деня. Често обаче след тях е оставен множество боклук.

Калин Каменов - кмет на Община Враца
Ако ние не ангажираме децата на Враца, бъдещето на нашия град да бъдат съпричастни и вместо 2 лв. за хамбургер или за чипс да подкрепят тази кауза да знаят един ден, че те са били част от тази кауза обща градска инициатива няма да го пазят. Да обединим целия град върху това да ремонтираме сами паметника , ако не можем тогава ще подкрепим с общински средства. Очевидно е, че от държавата няма да получим средства скоро. То и държава отдавна вече няма. На 1 юни на коктейла ще има и благотворителни урни да видим кой с какво е готов да помогне.

За ремонт на 12 метровата бронзова статуя във Враца се заговори от далечната 2017 г. Вече шеста година се говори за спешни ремонтни дейности, които с годините достигнаха средства в размер на над 250 000 лева. Утре в Деня на Враца на организирано събитие ще бъдат поставени дарителски кутии. А вечерта по традиция започва тържествената церемония със стотици жители и гости на Враца отново пред разпадащия се паметник на великия поет и революционер Христо Ботев.


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите