Показаха бюлетините за вота: В зелен цвят за НС, в синьо за ЕП

  14 Май 2024, 18:55     

Хартиените бюлетини за вота на 9 юни ще бъдат с различни цветове.

Росица Матева – говорител на ЦИК
Бюлетината за народни представители ще бъде в зелено. И на гърба, и отпред на лицевата страна, партиите и коалициите са изписани отпред на лицевата страна, съответно номерата на партиите и коалициите, и преференциите са изписани в зелен цвят. Като отгоре пише бюлетина за народни представители. На бюлетината за членове на ЕП, тя е в син цвят. 

Говорителят на ЦИК акцентира на важен момент при гласуването.

Росица Матева – говорител на ЦИК
Задължително, при гласуване с хартиени бюлетини, преди да гласуват в кръгчето с преференциите, ако желаят да подкрепят определен избран от тях кандидат, трябва да се гласува в квадратчето с номера на партията или коалицията, която е издигнала този кандидат. Защото ако се гласува само в кръгчетата това прави гласът недействителен. 

За машините ще се използва същият софтуер и бюлетините ще изглеждат по същия начин, както на местните избори. Ще може да се избира дали да се гласува за двата вида избори или само за един, като бюлетината за ЕП е по-къса от тази за народни представители.

Росица Матева – говорител на ЦИК
Машината не позволява да се гласува за кандидат преди да е избрана партия или коалиция – винаги трябва да се гласува най-напред в квадратчето със съответната партия и коалиция. 

418 са кандидатите за членове на Европарламента, а 6 114 са кандидатите за депутати, регистрирани от Районните комисии. Днес в полунощ изтича срока в който българските граждани могат да подадат заявление за гласуване в чужбина.

Росица Матева – говорител на ЦИК
До 13:30 ч. днес потвърдени заявления за гласуване извън страната в избори за членове на ЕП са 8 337. А за народни представители – 34 хил. и 69 заявления. 

От днес до 18 май ЦИК започва приемането на документи за допускане и регистрация на партии и коалиции за участие в частичните местни избори, които са насрочени за 23 юни.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите