Подготовка за 15 септември

  21 Август 2023, 17:13     

Над 350 нуждаещи се деца от Врачанско ще бъдат подпомогнати за първия учебен ден с ученически пособия. Това съобщи заместник-кметът на Враца Петя Долапчиева. Инициативата е насочена към децата от етническите малцинства, но от местната администрация предвиждат по-широк обхват.

 

Петя Долапчиева - зам.-кмет на община Враца

В изпълнение на проекта ние ще закупим помагала и пособия за всички първокласници. 

 

Освен пособия децата за първи път ще получат и читателска карта. 

 

Петя Долапчиева - зам.-кмет на община Враца

Съвместно с Регионална библиотека "Хр. Ботев", Враца договорихме това. Т.е. всяко дете, когато научи буквите, то ще може да отиде спокойно в библиотеката и да избере всички книжки, които иска да прочете. /

 

Тече и подготовката за предстоящата учебна година. Всички образователни книги и учебници за детските градини и училищата са осигурени и доставени. Факт са и  козметични ремонти в учебните заведения, които ще бъдат приключени в срок, увери зам.-кметът. 

 

Петя Долапчиева - зам.-кмет на община Враца

Почти завършват ремонтите и оборудването на новите класни стаи "Монтесори". Миналата година 4 първи класа "Монтесори" стартираха, тази година ще стартират 6. Общо паралелките "Монтесори" за община Враца ще станат 10. Като новите у-ща, които се включват, са у-ще "Ботев" и СУ "Никола Войводов". 

Предстои и ежегодното освежаване и поставяне на пешеходни пътеки в близост до училищата където е необходимо.

 

Петя Долапчиева - зам.-кмет на община Враца

Във всички у-ща е реализиран училищният план-прием, държавния план-прием. Нямаме закрити паралелки, всички са с необходимата пълняемост. Във всички детски градини е реализиран прием в изпълнение на Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини. Подсигурено е отоплението за групите, които са разположени в малките населени места, това са филиалите на детските градини. 

До началото на новата учебна година ще приключи и подборът на кадри. 69 са свободните учителски места обявени от Регионалния инспекторат по образованието във Враца. От тях 40 са за община Враца. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите