С 15% са поскъпнали българските зеленчуци тази година, сочат данните на Националната статистика. Най-скъпо в момента ни излизат краставиците, родно производство, като за килограм цената им достигна 4 лева.
В общинския пазар във Враца продукцията си са изложили десетки местни производители. Цените тук не са променяни, въпреки, че от година на година става все по-трудно отглеждането на зеленчуци.
Силвия Мутакова, производител от Враца:
"Въпреки метеорологичните условия и други работи ние повечето пъти сме на загуба".
Въпреки това доматите и краставиците Силвия продава между 4 и 6 лева за килограм.
Силвия Мутакова, производител от Враца:
"Имаме продукция. За разлика от миналата година бяха много зле, тая сме що-годе по-добре. Цените на доматите са - ето вижте. На 2, 3, 4 лева. Ето имам и на 6 лева, но това е друго качество домат."
Клиентите също не забелязват някаква разлика в цените.
Асен Шиперков, клиент:
'Е, цените... Имам ли избор? Вземем само за салата - това онова, малко диня и на другия ден го повтарям това упражнение."Людмил Иванов, клиент:
"Горе долу цената си е, колкото си беше и преди. Не виждам некво повишение. Не съм забелязал такава тенденция."
За разлика от зеленчуците от НСИ отчитат спад на производствената цена при яйцата и пшеницата тази година. Според данните яйцето стига до стойности от минус 22,7%, спрямо данните за същия период миналата година. При пшеницата намалението е с 8,1%.