Парад на буквите във Враца: В деня на българската азбука

  24 Май 2024, 15:20     

С парад на буквите, Враца отбеляза 24 май. Три десетметрови флагове с азбуките глаголица, кирилица и съвременната българска азбука носеха ученици, педагози, спортисти и граждани. Шествието започна от централната пешеходна зона на града. Шестокласникът Калоян от СУ "В. Кънчов бе награден от кмета на Враца, заради отличното си представяне на олимпиади по бълг. ез., математика и география.

Калоян Димитров - 6 кл., СУ "В. Кънчов", Враца
Към някои състезание ме насочи учител, а към други сам реших да участвам.

Калоян обича да рисува, но признава, че все пак от сериозните предмети го привлича географията.

Калоян Димитров - 6 кл., СУ "В. Кънчов", Враца
Ами интересно ми е, че там учим неща за природата и хората около нас, различните народи и националности.

А за осмокласничката Дея от Математическата гимназия любимите учебни предмети са Бълг. ез. и биологията.

Дея - 8 кл., ППМГ "Акад. Ив. Ценов", Враца
Честит празник първо. Тази година участвах в олимпиадата по биология и здравно образование. На областния кръг съм на трето място. Участвах в един конкурс на тема "Будителите - крилете на нашата свобода", там съм на второ място и занапред обмислям да участвам все повече.

За осмокласничката има още време за размисъл в каква сфера ще се развива, но повече й допада биологията.

Дея - 8 кл., ППМГ "Акад. Ив. Ценов", Враца
Много е интересно да уча за живия свят и истинското в днешно време.

Нели Тодорова - 8 кл. СУ "В. Кънчов", Враца
Това е празник на който ние да благодарим и покажем нашата почит към нашите учители които правят толкова много за нас и с като второ семейство. Аз съм решила да уча бълг. филология или право. Смята, че всеки един учител има своя подход към учениците и е много важно да се опитваме и учителите да се опитват да ни разбират както повечето в нашето училище.

Филип Филипов - преподавател в ППМГ "Акад. Ив. Ценов", Враца
Това е единствената азбука която започва с "Аз", както в словото божие творецът е казал за себе си,а то е валидно и за творението  "аз съм", първата буква Аз. Динамичното време в което живеем пълно с технологии и заливащата ни информация като океан, изнервя понякой път допълнително обстановката и на нас и на тях, а на тях им се играе все още, дори и на 12 клас които са абитуриенти, че и на нас понякога, но по различен начин. По някой път ни е иска да ги похокаме като бабите и дядовците, като нас някога, много красиви умни и интелигентни деца имаме. Много умен народ сме и надявам се, че България ще я има, защото това което ние не умеем да им кажем  се надявам творецът да им подскаже, за да бъдат щастливи и успешни.

Парадът на буквите във Враца продължи до паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Калин Каменов - кмет на община Враца
Обичта и уважението към бълг. ез. към българската писменост към четмото и писмото, към стремежа да се научим да говорим правилен бълг. ез. да пишем правилно, трябва да бъде ежедневен стремеж и копнеж да бъдем най-добрите, когато го постигнем няма да мечтаем за други страни където да работим и учим, защото нашите ще бъдат най-добри. Университетите са просто сгради, ако ви няма вас, ако в тях няма енергията за знамения. Затова скъпи учители от вас очакваме да бъдете не само учители, не само преподаватели, да бъдете вдъхновите.

В знак на почит към българските просветители бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Св. св. Кирил и Методий.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите