Отново за спорното министерство - Борисов възмутен от думите на Денков

  09 Февруари 2024, 15:33     

Значението на този спор е кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България. Това поясни вчера премиерът Денков, коментирайки спора за външно министерство между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Николай Денков – министър-председател
Аз не искам поста на външен министър като такъв. Това, което искам е гласът на ПП-ДБ да бъде достатъчно силен, така че да се чува в чужбина. 

И поясни:

Николай Денков – министър-председател
Хората, които имат най-силна позиция и които имат най-силна…дума, когато става дума за външна политика, това са премиерът и външния министър. И това, което колегите от парламентарната група казват с основание е, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, това означава, че обясненията какво се случва в България освен външната политика, ще бъдат представени от един-единствен човек. Това, което казват те – добре е да има паритети в това отношение, за да може да се чуе по-пълно какви са особеностите на развитието в България. 

Думите на Денков възмутиха лидера на ГЕРБ.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ
Тези хора се интересуват единствено и само от постове и пари. От нищо друго! И трябва да ви кажа, че вчера съм потресен от изказването на акад. Денков, който искал външно министерство, не да се чува гласа на България, на правителството, на народа, а му трябвало външно, за да се чува вашия глас на ПП! 
Ясно и точно: Мария Габриел премиер, външно министерство единствено, което имаме в момента при нас – да се избере министър, който защитава не партийни интереси, а държавните интереси. Всички министри и областни управители остават при тях. 

Ако това не се случи, преговори няма да бъдат водени вече, категоричен бе Борисов. А темата коментира и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. По негови думи външното министерство било на ГЕРБ.

Делян Пеевски – председател на ПГ на ДПС
Колегите трябва да се овладеят от ПП-ДБ, да си изпълнят това, което е записано за Министерство на външните работи и да вървиме напред в името на България. Но ПП-ДБ трябва да се овладеят, да разберат, че не може да се случва каквото поискат както поискат и да се научат, че писаните неща трябва да се спазват.

Според Пеевски ако някой "счупи Сглобката" това ще е ПП-ДБ и допълни, че за страната не е добре да има нови избори, но за ДПС това ще се отрази положително, т.к. били готови за тях.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите