От третия път: Избраха Рая Назарян за председател на НС

  20 Юни 2024, 15:18     

След две почивки номинацията на Назарян бе подкрепена от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, като последните обявиха, че подкрепят всички излъчени кандидати. 

Тошко Йорданов, народен представител от ИТН 
"Тоя цирк долен, който правим в момента трябва да приключи. Затова ние ще подкрепим всички номинации, които се предложиха, за да започнат консултациите. Както виждате една група от бавно мислещи хора, отново не разбра какво ще кажа. Ще започнат номинациите на президента. Първият мандат, тези, които стояха в скута на Пеевски и в кабинета на Бойко Борисов. Партията, която започва с П и се държи като П - патици, в крайна сметка вие сте единствените доказани политически шаврантии в тоя парламент. Така, че може да направите мандат, ще имате мнозинство, те знаят как да Ви контролират, Вие как да им се отблагодарите."

Николай Денков, ПП-ДБ
"Разбирам, че винаги искате да се криете зад гърба на някой друг. И в момента това правите. И колкото обиди да направите, колкото и да се опитвате да извъртите нещата, ясно, че сте тръгнали да си решавате нещо. Не се оправдавайте с нас защото нямате никакви основания."

Очаквано против бяха от  ПП-ДБ и "Величие", а представителите на "Възраждане" се въздържаха. Избирането на Рая Назарян доведе и напрежение в пленарната зала. Асен Василев от ПП-ДБ взе думата, без да му бъде дадена такава от временния председател Силви Кирилов.

 

Асен Василев, ПП-ДБ
"Колеги от ИТН, честито Ви изчегъртване". 

 

Кандидатурата на Назарян беше одобрена със 131 гласа "за", 66 - "против" и 39 - "въздържали се".

Рая Назарян, председател на НС
"С днешното гласуване се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт. НС е единствената платформа за легитимиране на изпълнителната и законодателната власт. Обща отговорност на всеки народен представител е да даде възможност за нормализиране на политическите процеси и да отговорим на очакванията на обществото за стабилност. На мен може да разчитате за диалогичност, справедливост, равнопоставеност и безусловно спазване на законите и правилниците."

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. във Варна. Неомъжена с едно дете. От 2013 г. е член на Софийската адвокатска колегия. Работи в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследствено право. Тя е специалист по извънсъдебно уреждане на търговски и застрахователни спорове.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите