Организацията за вота 2 в 1: Българите извън ЕС ще гласуват само за НС

  16 Април 2024, 18:30     

Усилена подготовка тече по организацията за вота 2 в 1. На 9 юни да упражнят правото си на глас имат всички навършили 18 г., които не изтърпяват наказание "лишаване от свобода" и не са поставени под запрещение. А за изборите за ЕП важи и изискването за уседналост - 3 месеца преди вота избирателят да има регистриран постоянен и настоящ адрес в РБ или друга държава членка на ЕС.

Росица Матева – зам.-председател и говорител на ЦИК
Това означава към 9 март 24-та година да имат регистриран постоянен или настоящ адрес на територията на България или на друга държава-членка на ЕС. 

За Европейски парламент имат право да гласуват и гражданите на Евросъюза, които имат постоянно или продължително пребиваване в България.

Росица Матева – зам.-председател и говорител на ЦИК
И то е към дата 9 март – така както е за българските граждани. Те ще бъдат включени в избирателните списъци да гласуват, ако са гласували до сега и са подали заявление декларация. Ако не са, могат да подадат това заявление в съответната община на територията на която е регистриран техния адрес. 

Българите, живеещи в държави извън ЕС, ще могат да гласуват единствено за български парламент. Предстои да се определят местата зад граница, в които ще се образуват секции. А тези които в изборния ден ще бъдат извън България могат да подадат онлайн заявление на страницата на ЦИК от 23 април  до 14 май. Районните избирателни комисии у нас са 31 и те ще работят и за двата вида избори.

Росица Матева – зам.-председател и говорител на ЦИК
Постигнато съгласие за съставите на Районните избирателни комисии при преговорите имаме за 7 РИК. За останалите 24 ЦИК ще прецени как да назначи съставите и по-скоро ръководството на тези състави. 

До този момент само една партия е заявила участие за зиборите и това Българско национално обединение.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите