Общински стипендии за студенти - Монтана подкрепи още четирима младежи

  18 Ноември 2022, 18:49     

Четирима студенти в специалностите „медицина” и „педагогика” получиха стипендии в размер на 2 500 лв. от община Монтана. Двама от тях подписаха днес договорите си с кмета Златко Живков. Димитър за втори път получава общинска стипендия. Той е шести курс в Медицинския университет в Плевен, след като завърши се връща в Монтана.  

Димитър Кирилов - студент:
 Не само заради договора, това са ми били винаги плановете, тъй като ние сме регион лишен от млади кадри които да имат желанието да работят в тази сфера има и според мен има и  какво да покажа тук и да помогна на много хора, защото в край на сметка това за нашата специалност е основното и като качество на живот и да да решаваме проблеми свързани с тяхното здраве.


Мариета е първокурсничка във Великотърновския университет „българска филология”, избрала е като втора специалност „руски език”.

Мариета Иванова:
Като цяло винаги съм харесвала чуждите езици и руският език винаги е бил езика, който ми е бил интересен, езика който винаги съм искала да науча … я помню чудное мгновение ….

Вече четвърта година Монтана осигурява стипендии на четирима студенти в приоритетни за общината специалности. Условието е да имат успех над 4.50 и да не презаписват годината. Досега са подпомогнати общо 10 млади хора. След като се дипломират те трябва да работят минимум две години в здравно или учебно заведение на територията на общината.