Новите 240 депутати започнаха работа: Лидерът на „Величие“ закъсня за церемонията и не се закле

  19 Юни 2024, 14:27     

Първи работен ден за новите 240 депутати в юбилейното 50-то Народно събрание. Те положиха клетва и по традиция в залата прозвучаха двата химна – на България и на Европейския съюз. Първата пленарна сесия бе открита от най-възрастния депутат Силви Кирилов от „Има такъв народ“, който обяви, че има събран нужният кворум по конституция. След това лидерите на парламентарните групи направиха откриващи декларации от трибуната. Днес депутатите трябва да изберат председател на Народното събрание, така ще стане ясно дали водещата политическа сила – ГЕРБ-СДС ще може да събере управляващо мнозинство за редовно правителство с първия мандат. Темата проследи Любина Ганчева.

Новият юбилеен 50-ти български парламент започна работа. След клетвата на депутатите, по традиция, дойде ред и на откриващите декларации. От името на най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС - Тома Биков първи излезе на трибуната.

Тома Биков – народен представител от ГЕРБ-СДС:
 За нас от ГЕРБ-СДС има два възможни варианта за развитие на настоящата политическа ситуация. Първият – максимално широк кръг политически сили да излъчим управление на страната, като съставим правителство на споделената отговорност. Готови сме да направим крачка назад и да направим необходимите компромиси, но няма как да постигнем добър резултат, ако останем сами в това отношение. Държим да уточним обаче, че няма да позволим опитът за съставяне на редовно правителство да бъде превърнат в инструмент за осъществяване на задкулисни договорки и решаване на вътрешнопартийни проблеми. За нас втория вариант са нови предсрочни парламентарни избори. Ако предложената от нас формула на управление бъде отхвърлена от 50-тото НС, сме готови да вземем това решение, като осъзнаваме всички рискове, които то носи за държавата, за обществото и за демокрацията. 

ДПС призова всички евроатлантически сили да влязат в правителство. Йордан Цонев заяви, че от партията може да се очаква много ясна и предвидима политика в това отношение.

Йордан Цонев – народен представител от ДПС:
За нас от ДПС избора на евроатлантизма е не само ценностен избор, той е екзистенциален избор за българските граждани и за нашата родина. И затова ние – и в този парламент – парламентарната група на ДПС ще следваме неотклонно тази политика, да участваме активно във вземане на решенията на най-големия икономически съюз на най-мощния икономически съюз – това е Европейския съюз – и да участваме активно, да подкрепяме и да изпълняваме решенията на най-големия военен съюз НАТО. 

От „Продължаваме промяната - Демократична България" настояха лидерите на ГЕРБ и ДПС да поемат политическата отговорност и да съставят правителство, като отново декларираха, че няма да участват в него.

Николай Денков – народен представител от ПП-ДБ:
Резултатите от изборите ясно ни отредиха ролята на опозиция. Ще бъдем конструктивна, проевропейска опозиция. Ще подкрепяме всички решения, които придвижват България напред, по нейния европейски път на развитие. 

А лидерът на "Възраждане" обяви, че няма да спрат да защитават страната ни. 

Костадин Костадинов – председател на „Възраждане“:
Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление, а не този буламач от фалшива експертиза и загриженост, който ни се поднася през всеки няколко месеца. И в това НС, както и в предишните, „Възраждане“ няма да спре да защитава България, българите и българските национални интереси. И ще го правим не само тук, но и извън парламента и навсякъде, където е необходимо. Независимо от нихилизма, независимо от апатията, независимо от глупостта. Правим го и не спираме да го правим, поради една много проста причина: ние друг народ нямаме, ние друга Родина нямаме. Добър, лош – нашият народ е нашето семейство. И ние няма да го предадем никога. 

От БСП заявиха, че на страната е нужно експертно и обединено около национални приоритети пробългарско правителство.

Атанас Зафиров – изп. дл. председател на БСП:
Отговорност, разум и диалог. Това са трите ключови думи на БСП за България в този парламент. Колко време ще му бъде дадено зависи от нашия избор. От това дали ще продължим да хвърляме камъни или ще ги събираме за градеж. От това дали пак ще раздираме или ще започнем да съшиваме. Ще събаряме или ще изграждаме. 

От ИТН призоваха за здрав разум в новия парламент.

Тошко Йорданов – председател на ПГ на ИТН:
Всеки един тук от нас, всяка една партия, ако има здрав разум, ще изпълни задълженията си към българските граждани, независимо дали подкрепя евентуално управление или не. Ако повечето партии тук решат отново да се вторачат в пъпа си и да го играят самодостатъчни, тогава здравия разум ще пропусне и тоя парламент. Тогава отново ще минем през чистилището на изборите и ще минаваме отново и отново, докато в тази институция най-накрая не се появят хора, които да осъзнават какво означава всъщност народен представител. 

Виктория Василева – народен представител от „Величие“:
Винаги започваме парламентите с програмни речи, в които даваме обещания, които никога не изпълняваме. В същите тези програмни речи правим и заклинания, които на следващия ден забравяме. Днес за българските граждани дали ще бъдем мръсници или герои зависи само и единствено от нас. 

 Лидерът на партия „Величие“ не успя да положи клетва, тъй като закъсня за церемонията. Николай Марков бе изведен и най-вероятно ще има възможността да се закълне в утрешния ден.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите