Нов избор за общински съветници: Община Борован ще гласува на 23 юни

  02 Април 2024, 15:45     

23 юни е датата, която Държавният глава Румен Радев определи за провеждането на нови избори за общински съветници в община Борован. До нов избор се стигна след скандалния запис от видеонаблюдението с преброяването на бюлетините във врачанското село Малорад и дописването на преференции от членовете на пета избирателна секция за Цено Цоловски, известен от записа като „чичо Цено“. 


Тук сме си наши момчета, щете ли да помогнем на Мартин, на некой, на баче Цено, да им направим преференцията, да имаме ора от село там. Некой има ли претенции? Ние сме си наши ора. Примерно имаме празна и да се попълни 102.

Така се стигна до касиране на изборите за общински съветници в община Борован, заради манипулирания вот. Председателят на пета избирателна секция в село Малорад, заедно с членове на същата секция започват да дописват и препряват преференции за хора от селото, да бъдат избрани за общински съветници.


Моника Йорданов – предс. На СИК, Малорад
чичо Цено кой номер си?

Спри спри спри..Пак е нещо.

В записа се чуват имената на Мартин, Боби и чичо Цено, които станаха общински съветници на местните избори от 29 октомври. Чичо Цено обаче отрече да е имал уговорка за дописването на преференции за него.

Цено Цоловски – бивш общински съветник на Борован
Да наистина, четири даже бяха споменати, а не три. Нито един от нас не е имал уговорка или да е подбуждал към такова деяние, това си е нещо което е станало спонтанно на момента. Така, че за мен тези 3-4 бюлетини, които се виждат на видеозаписа, че са манипулирани не оказват влияние за промяна на вота.

След сигнал до ОИК в Борован и прокуратурата, административният съд във Враца, счете, че жалбата е неоснователна. А според Върховния административен съд вотът е бил манипулиран. Общинският съвет в Борован е с прекратени правомощия и сега действа предходния избран, до провеждането на нови избори за съветници.

Силия Иванова – говорител на ОИК, Борован
Новите избори си протичат напълно отначало, нова регистрация на партиите при нас, в ЦИК те потвърждават, че ще участват за новите избори и отново се избира общински съвет.

Жената която фалшифицира вота е Моника Йорданов, председателят на пета СИК в село Малорад. За манипулирането на вота е обвинен и Цветослав Цветков, член на същата комисия. Съдът определи и на двамата мярка „подписка“. 

Веселин Жильовски – жител на с. Малорад
Тия хора не са виновни, нито момичето, нито момчето. В цялата игра има много хора, не само двама човека. Всичките са виновни според мен. Няма и да гласувам повече, ми щото ще бъде същото.

Елица Ангелова - жител на с. Малорад
За голямо съжаление в България е така. Не абсолютно няма да гласувам, не искам защото съм разочарована. Всичко се бори за власт и пари, а никой не мисли за бедния народ. И не мисля, че някой ден ще бъде нещо по-различно, когато и да давам глас.

Според кмета на Малорад наказанията спрямо тях трябва да бъдат по-сурови.

Иво Иванов – кмет на село Малорад
Тези същите хора, които си пишеха бюлетините, ако не се вземе отношение те ще бъдат пак в секцията. Ами как ще иде тоя народ да гласува. Тези хора са до ден днешен безнаказани. Внесоха си химикалка която после изчезва мастилото, за да има празни бюлетини цяла България видя как се драскаха бюлетините. И тези общински съветници гласуваха за Малорад бюджет 0 лева. Аз как да работя с 0 лева бюджет.

Новите избори общински съветници на община Борован ще се проведат на 23 юни.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите