На закрито: Депутатите изслушаха Калин Стоянов за "Нотариуса"

  04 Април 2024, 19:01     

Въпреки, че темата, по която бе поканен силовия министър Калин Стоянов в парламента бе убийството на бизнесмена Мартин Божанов, нито един от депутатите не каза  и дума за това какво са научили по време на закритото заседание. Причината - информацията била конфиденциална. Вместо това се постави нов казус: Имало ли е натиск от страна на Кирил Петков над Калин Стоянов за това заместник-министър Кирил Ценкин да контролира предстоящите избори.

Калин Стоянов, вътрешен министър в оставка
"Г-н Кирил Петков, реално едното му искане беше в моя кабинет, за ръководител на изборите да сложим заместник - министър Кирил Ценкин. Аз му казах, че това е невъзможно защото няма как политическо лице да изпълнява такава функция, това е работа на главния секретар".

Отговорът не закъсня...

Кирил Петков, съпредседател на ПП 
"Много исках да имеме честен човек в щаба на изборите. Ако няма такъв човек, ще станем свидетели отново на купуване на гласове, които се случиха по време на местния вот. Искам ясно да заявя, г-н Стоянов има само двама шефа, единия се казва г-н Борисов, другия се казва г-н Пеевски. Аз му казах и вътре в залата, че съм готов съм да отида на полиграф с него и да си говорим откъде получава инструкции, кой му се обажда по време на нощите, как взима той решенията, дали ги взима сам". 

А по казуса с изслушването на Калин Стоянов по темата "Нотариуса" от ПП - ДБ не бяха доволни от чутото. 

Атанас Атанасов, ПП - ДБ 
"При закрито заседание, взето решение на НС да бъде изслушан министъра по конкретен въпрос, той дойде и каза - няма да ви кажа. Отказа да даде всякаква информация. Това е неизпълнения на служебни задължения и ние ще видим какво ще правим оттук нататък. 

Основният въпрос, който е бил повдигнат от депутатите е дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР.  Калин Стоянов не отговорил, че няма да коментира темата защото това било държавна тайна. 

Калин Стоянов, вътрешен министър в оставка 
"Аз този човек, никога не съм го виждал, запознавал с него, по телефон, по приложения. Ще напомя само, че единствената структура, която събра материали и данни за образуване на досъдебно производство и то под мое ръководство. Дали е бил сътрудник едно лица назависимо който и да е е държавна тайна....". 

Oт ПП - ДБ се заканиха да изискат данните за нотариуса и по съдебен ред, защото според тях депутатите имали право на достъп до класифицирана информация. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите