Меморандумът за ротацията - документът предизвика пореден трус в „Некоалицията“

  21 Февруари 2024, 18:46     

Първи възмущението си от меморандума изрази председателят на парламентарната група на ДПС.

Делян Пеевски – председател на ПГ на ДПС
Виждам, че някой иска да си „делне“ държавата по един много екзотичен начин, мога да кажа. Видяхме, че колегите обичат да се бутат в регулаторите… За мен е абсурдно в някакъв „мУмУрандум“, нали, както го нарекоха, да има желание за подялба на съдебната власт… Няма нищо за хората, има само „делкане“ на служби, „делкане“ на прокуратура, „делкане“ на съд, „делкане“ на антикорупционна агенция… Ние ще се противопоставиме с това, че няма да подкрепим това „делкане“ съгласно Конституцията, където има блокираща квота 160 гласа. Ние в „делкане“ няма да участваме. 

Лидерът на ГЕРБ заяви, че нито е получил, нито пък е чел никакъв меморандум и един такъв документ първо трябвало да се прегледа юридически.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ
Аз не знам каква е тази НЕЗРЯЛА политическа практика. Затова, подобен подход, използвам най-дипломатичните думи, е незрял подход. Подобен документ се изготвя от работни комисии, ние навремето го правихме с Реформаторския блок, около един месец и когато един такъв документ е готов отива за подпис. Мария Габриел по телефона ми прочете първите няколко изречения – спрях я, защото нататъка не ме интересува. Постът външен министър е единствения, единственото министерство, което ГЕРБ навремето се е преборил, направил компромис, за да има с втория мандат правителство и Денков да е премиер. Всички останали министри са техни.

Борисов нарече подхода на ПП-ДБ за подялба на регулаторите и съдебната власт арогантен и неприемлив. А Петков заяви, че приема критиката му. И се оправда:

Кирил Петков – съпредседател на ПП-ДБ
Днес не беше само изпратено както вчера на Мария Габриел, но днес беше изпратено официално до техния зам.-председател на групата. Отделно можеме да го връчиме и на ръка. Но това, което аз, така, разбрах е, че той е прочел първите два реда. Но всъщност по-важната част е в следващите страници, той е пред мен. Не става дума, за съжаление, за никакъв подарък и за „делкане“ на регулаторите, както чух изкази. А защото, ако отиде на втора страница, даже на трета, казва се ясно: „страните се отказват от излъчване на кандидати с ярък политически профил. Даваме възможност на граждански предложения и се слага нарочна проверка за интегритет. Реално к‘во се случва? Реално трябва да се откажем от контрол. 

Петков призова Борисов да има смелост и заедно да направят така, че регулаторите да се изпълнят с независими хора, минали проверка за интегритет и без политическа окраска.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите