Кулинарна надпревара - ученици показаха готварските си умения

  29 Май 2023, 18:39     

Ученици демонстрираха кулинарни умения в състезание. Инициативата е на Областния информационен център, а домакин бе Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца.

Цвети Иванова – управител на ОИЦ - Враца:
Нашата инициатива е част от Национална кампания на мрежата от 27 Областни центрове в България. Ние организирахме състезание кулинарно между три професионални гимназии от Областта - Професионална гимназия по готварство в Мездра, професионална гимназия в Криводол и професионална гимназия Враца.

Менюто за участниците бе изготвено от специалните гости и жури на събитието - две от участничките в един от най-популярните кулинарни формати на телевизионния ефир.

Цвети Стоянова:
Надявам се, че децата ще се представят много добре, защото менюто наистина е много хубаво и ще държим най-вече на външния вид. // Искам да не се страхуват, да готвят с много любов и всичко ще се получи. 

Цвети сподели, че благодарение на участието си в кулинарното риалити е научила много неща и е щастлива, че се е записала за участие.

Цвети Стоянова:
Също така това ще го работя, защото си ми идва отвътре и много обичам кухнята! 

А според шеф Светлана Илиева кулинарното изкуство е скрито призвание, което трябва да бъде усъвършенствано.

Светлана Илиева - шеф готвач:
Ние можем без фризьор, можем без гримьор, но не можем без храна и без ядене. Така че аз смятам, че земеделието и кулинарията са най-главната и най-действаща сила в света и че всеки един човек в себе си го крие. Дори да можеш да направиш само един сандвич, то твоя сандвич със сигурност ще бъде уникален и ти имаш призванието да го направиш по този начин. 

На участниците шеф Илиева пожела успех в състезанието и мотивация за образование.

Светлана Илиева - шеф готвач:
Да залягат над учебниците и да четат, защото кулинарията не е само да сготвиш нещо, тя е и история, и знания, и математика, и всичко това, което се учи в у-щата. Често децата не го осъзнават на момента, когато трябва да го учат - предпочитат да избягат от час, но, когато им дойде после разбират, че е трябвало и математиката за това да бъдеш добър готвач. 

Учениците трябваше да покажат умения в тристепенно меню.

Поля Ненчовска - учител в ПГ "Алеко Константинов" - гр. Мездра:
 Днес нашите деца ще приготвят пилешко филе с полента и сос със сметана и гъби, бобена салата и "Милфьой" за десерт с боровинки. / Нашето у-ще постоянно приготвя всякакви по-интересни рецепти... 

Мелани Иванова - ученичка в ПГТР - Враца:
Ние днес сме домакини, така че нямаме право на грешки. Имаме основно - салата, предястие и десерт. Подготвяхме се няколко дни с нашите учители. Пробвали сме да го направим, справихме се добре, сега трябва да е изпипано перфектно. 

Дженифър Младенова - ученичка в СУ "Св. св. Кирил и Методий" гр. Криводол:
Мисля, че ще се справим, защото не са трудни ястията, готвили сме ги и друг път.

Наградата за "най-вкусна чиния" получи отборът на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – Враца. Най-добра презентация направиха участниците от Мездра, а най-бързи в приготвянето на ястията от менюто бяха от средно у-ще „Св. Св. Кирил и Методий“, Криводол.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите