Кой с кого след изборите: Парламентарната математика става сложна

  19 Юни 2024, 19:23     

Простата парламентарна аритметика показва, че обединение между ГЕРБ, ДПС и ИТН събира 131 депутати, които са достатъчни за управляващо мнозинство. От ГЕРБ-СДС са готови на крачка назад, за да има кабинет, подкрепен от всички. Борисов обаче не пропусна критика към доскорошните си партньори от ПП-ДБ. 

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ 
"Народа, не Пеевски, не Филанкишията ги нареди 3 пъти назад след нас заради корупционните им тежести. Сега ми обясняват за магнитни полета. Те нямат чувството, че са сгрешили. Ние бяхме отговорни тогава, сега да ни върнат със същото, просто да имат отговорност към държавата". 

От ПП-ДБ не останаха без отговор. 

Асен Василев,  ПП-ДБ
"Мисля, че ГЕРБ са леко шизофренични. Плюха ни един месец, че нищо не можем и сме закарали държавата в криза и сега искат от нас подкрепа за правителство. Това е несериозно". 

ДПС видя пропаст между политиците и обществото, а решението, според тях, минава през стабилно мнозинство и правителство с хоризонт от 4 години.

Делян Пеевски, председател на ДПС
"Всички партии трябва да се смирят. Това, което се случи показва, че не са разбрали урока на българските граждани. Надявам се да им дойде акъла, защото хората ни казаха да се смирим всички". 

От "Възраждане" обещаха да пазят интереса само на България. От БСП дадоха заявка - остават опозиция и в този парламент. ИТН призова за незабавни действия, а най-малката формация в това народно събрание не участвала в подобни договорки за управление. 

Николай Марков, председател на "Величие"
"Виждате, че една политическа сила си вдигна цената. Който пожелае ще разбере какво му казвам. Ще видим довечера какво ще стане и утре по гласуването ще ги познаете". 


 Следващата стъпка са консултациите на седемте партии при президента в търсене на редовен кабинет.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите