Конкурс за най-хубава питка - традициите за Бъдни вечер в Историческия музей в Монтана

  19 Декември 2022, 19:17     

Конкурс за най-хубава питка за Бъдни вечер организира Историческият музей в Монтана. В състезанието се включиха 20 участнички, жури оцени вкусовите качества ѝ естетическия вид на украсата на питките.  

Симона Иванова, първа награда:
На Бъдни вечер, обикновено  аз правя хляба, всички се събираме около масата ,  както се е правило, най-възрастният разчупва питката , на всеки един,  едно парче за Богородица , едно за къщата, един Бъдник.

Във века на интернет, кетъринга  и доставките по домовете семейните традиции все още са живи. Доказа го най-малката участничка в конкурса, която призна, че е направила питката с малко помощ от мама.  

Рай Белчева, трета награда:
...житен клас, овца ,направих един  кръст, сърчице, грозд  и  това е.

ВИДЕО:
Хлябът е най-важната част от трапезата на Бъдни вечер. Всичко, което е важно за семейството се слага  като пластика на питката, докато стопанката нарежда – да е здраво, да роди , да има ..Така се измолва Божия закрила и милост от  природата. Орнаментите са символ на здраве и живот, плодородие и изобилие, начало на новата слънчева година. Някога питката се е замесвала  с брашно пресято през три сита , с мълчана вода донесена от млада булка, придружена с много песни. Такава е традицията, която дори и да не  спазваме стриктно, поддържаме, като на Бъдни вечер  задължително правим питка  с паричка – за здраве, благоденствие и успехи през новата година.




 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите