Книга разказва за пристанищата на Видин

  06 Февруари 2023, 19:36     

„Видин – пристанище на история”, това е заглавието на премиерната книга на журналиста Соня Мачорска, която проследява историята на Видинските пристанища за период от 20 века.

Соня Мачорска, автор на книгата:
Отне ми четири години. Години, през които на два пъти признавам си, мислех да се откажа. Нямаше наистина никаква информация. Първо прехвърлих всички документи, които са съхранени в Държавен архив - Видин. Те са предимно решения на общинските съвети. Представяте ли си, че дори директори на пристанищата ги няма всичките. Аз не успях да ги намеря.

Въпреки трудностите обаче, благодарение на десетките хора, с които Мачорска се среща все пак тя събира достатъчно факти и днес книгата е готова за масовия читател.

Соня Мачорска, автор на книгата:
Сега много и се радвам, че я има. Не защото аз съм я направила, а защото я има за Видин. Това, което ми беше много интересно и почти не се знаеше е, че показанията на австрийския капитан на Радецки са снети във Видин. 

По време на събитието авторката изказа своите благодарности към хората, които са ѝ помогнали в търсенето на информация. В знак на благодарност книги получиха и Държавен архив Видин, Регионалният исторически музей, Регионална библиотека Михалаки Георгиев, както и краеведът Рачо Миланов.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите