Казусът с изборните паравани - Г. Донев: "МС не е задължен да описва параметрите"

  15 Март 2023, 19:28     

Казусът с параваните за гласуване, които тормозят ЦИК и общините, коментира днес премиерът Гълъб Донев. По-малко от месец преди деня на вота все още не е ясно какви прегради ще се използват в секциите.

Гълъб Донев – министър-председател на РБ:
Добре известно е, че извън Изборния кодекс параванът е подвижна преграда и обикновено служи, за да прикрива действията ти, когато застанеш зад него. В Изборния кодекс параванът замени кабината за гласуване, по-популярна като тъмна стая. Предназначението му е същото – да осигури тайната на вота. 

Правителството не е задължено да се занимава с техническата част по изборния процес, подчерта Донев.

Гълъб Донев – министър-председател на РБ:
Министерския съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните зад които трябва да гласуват гражданите. Стандартизацията в случая може само да ограничи общинските избирателни комисии и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините. В този смисъл и в този конкретен случай, разбираме отказа на Централната избирателна комисия да упражни ролята си на орган, даващ методически указания във връзка с изборния процес.

Съгласно промените в Изборния кодекс, параваните заменят "тъмните стаички", в които се гласуваше с хартиена бюлетина, но няма изисквания за техния изглед, размер и позициониране.