Казусът Гешев - Сарафов - обвинител номер 1 заплаши с още разкрития

  18 Май 2023, 19:57     

Като извънредна точка в редовното заседание на Висшия съдебен съвет влезе подаденият от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. В него се твърди, че обвинител номер едно е записал незаконно разговор с член на Съвета, а също и че ползва почивната станция на прокуратурата като частна собственост.  Записвал ли е главният прокурор 150 политици и магистрати. Това попита по време на заседанието Атанаска Дишева от Съдийската колегия. Гешев обяви, че е готов да направи още разкрития, като след тях щяло да има засрамени магистрати. 

Иван Гешев, главен прокурор:

"Този срам не е за прокуратурата,  няма да е за главния прокурор и за прокуратурата. За щастие, няма да е и за целия ВСС. Но си мисля, че той ще подейства очистващо на политическото влияние в съдебната власт - и съм твърде решен да го направя в името на децата ми и на българските граждани. Защото е време политиката да излезе от съдебната власт". Определено ще бъде интересно. Ще бъде полезно за българските граждани и за България, ще бъде полезно за съдебната власт. И понеже съм прокурор, следовател и полицай - вярвайте ми - освен че мога да го кажа, мога и да го докажа. Със съответните способи, уредени в българското законодателство"

Гешев обаче каза, че е призован в понеделник в Софийската градска прокуратура по проверка за търговия с влияние, и едва след това е готов да даде подробности около записите на политици и магистрати, с които разполагал. За станцията в Боровец той каза, че е почивна база на прокуратурата, в която са почивали включително и членове на ВСС. Преди заседанието председателите на ВКС и ВАС определиха създалата се ситуация като изключително тревожна. А след дълги дебати бе решено министърът на правосъдието Крум Зарков да насрочи извънредно заседание на ВСС, на което да бъде обсъден детайлно сигналът на заместника на главния прокурор - Борислав Сарафов.

Крум Зарков, министър на правосъдието:

"Другата седмица трябва да се състои пленума на ВСС по искането за предсрочно прекратяване на мандата. Сроковете, доколкото съм започнат изтичат  в четвъртък, следователно четвъртък или петък трябва да се проведе заседание по допустимост". 

В същото време втори ден скандалът в прокуратурата се дебатира и пленарна зала. Днес на изслушване беше вътрешния министър Иван Демерджиев, който предложи и ГДБОП да се включи в разследването на магистрати. 

Иван Демерджиев, вътрешен министър:

"Голяма част от изявленията на Иван Гешев и Борислав Сарафов засяга корупционни действия на магистрати. До момента компетентни да разследват магистрати са само следователи. Моето предложение е и ГДБОП да може да разследва магистрати, за да има по-голям контрол. Има производства в прокуратурата, които необичайно много се бавят".

Демерджиев коментира че когато е встъпвал в мандата си на 2 август е имало множество забавени случаи. И препоръча - актовете и мотивите на прокурора трябва да бъдат публични в техния сайт. Това ще дисциплинира до голяма степен прокурорите, когато приключват дадени случаи, които са с голям обществен интерес.

 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите