Изборите 2 в 1: Очаква ли се хаос по време на вота?

  10 Април 2024, 14:27     

Объркване при вота 2 в 1 може да дойде при избирателите, тъй като ще трябва да се гласува два пъти в един и същ момент. Такива съмнения изрази говорителят на изборната комисия в Борован Силия Иванова. Там освен, че ще гласуват за Европейски и Български парламент, две седмици по - късно ще избират и нови общински съветници заради скандала около "Чичо Цено" в Малорад. 

Въпреки, че още няма изпратени указания до районните избирателни комисии, вота 2 в 1 може да доведе до объркване при избирателите. 

Силия Иванова, говорител на ОИК - Борован:
"Определено ще е интересно ако искат да гласуват за един номер за европейски и за друг на парламентарни и ги омотат. Обичайно в този момент преди да се подаде гласа, да се върнеш и да си редактираш вота. На хартията някои я предпочитат защото могат да си го пипнат да си видят да си проверят, но пък на машината след като гласуваш ти изписва имената, на хората за които си гласувал. Гражданите ще преценят кой е най - удобния за тях начин". 

Иначе технически проблеми също не са изключени, но според Силия Иванова те почти сигурно няма да бъдат нещо ново. 

Силия Иванова, говорител на ОИК - Борован:
"Софтуерно проблемите са еднакви. Някой път проблема е в часа, при което се извиква техник и го оправят, по често хардуерно има проблем в ролката, това установихме, че се случва като повреда. Има утвърдени методи как да се премине на хартия ако нещата не се оправят". 

Паралелно с изборите 2 в 1 в ОИК - Борован се готвят и за частичния вот на 23 юни. Силия Иванова изрази надежда, че този път от ЦИК ще решат да изпратят демо машини за обучение на гражданите преди изборния ден, тъй като по думите това е дало резултат. На предишните парламентарни избори такива машини липсваха. 

Силия Иванова, говорител на ОИК - Борован:
"Може би ще е хубаво това нещо да се върне именно заради това притеснение къде ще си намерят кандидата". 

Предизборната кампания ще започне на 10 май. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите