Хуманитарна помощ за пострадалите - акцията на БЧК за Турция и Сирия продължава

  23 Февруари 2023, 18:33     

Продължава кампанията на БЧК в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. Акцията по набиране на материални помощи обаче вече е прекратена.

Гергана Михалчева – дир. БЧК-Враца

Тя действа всъщност само в рамките на няколко дни, защото много бързо се насити нуждата от такъв тип дарения на територията на пострадалите държави. Най-вече Турция. Защото ние следваме техните апели. Те още преди седмица заявиха, че нямат нужда от такъв тип дарения. Нуждаят се от генератори, от палатки, от отоплителни тела. И, че всъщност много по-полезни за тях са финансовите, паричните средства. 

Одеала, завивки и спално бельо са само част от хуманитарната помощ, събрана във врачанската централа на Червенокръстката организация.

Гергана Михалчева – дир. БЧК-Враца

Събраните материални активи бяха опаковани в 29 кашона, които чрез партньорството, със съдействието на ОД ПБЗН бяха транспортирани в София. И от там всъщност ще бъдат товарени и извозвани до Турция и Сирия. 

 Кампанията по набиране на финансови средства за пострадалите в Турция и Сирия продължава .

Гергана Михалчева – дир. БЧК-Враца

До момента в Областният център са събрани 11 840 лв. Това са средствата, които са внесени при нас в Областният съвет на БЧК Враца, които ние пък сме превели по Националната дарителска сметка. 

Сметката, по която се набират средства, е една и съща и за Турция, и за Сирия.

Гергана Михалчева – дир. БЧК-Враца

БЧК превежда суми и на Турция, и на Сирия. Като действаме чрез Турски Червен полумесец и чрез Сирийски и арабски Червен полумесец. Към момента са направени 2 транша, 2 превода. Първия за 800 хил.лв., вторият за 1 млн. Т.е. милион и 800, които се разпределят почти 60 към 40, т.е. 60% от тази сума в полза на Турция и 40% в полза на Сирия. 

Желаещите да дарят средства за кампанията могат да го направят чрез платформата за онлайн преводи в сайта на БЧК или на кратък номер 14 66.