Хеликоптерно летище във Враца: Проучват терена в двора на МБАЛ

  19 Юни 2024, 19:19     

Въпреки, че Враца не беше включена в списъка с изграждането на хеликоптерни площадки в страната, такава ще бъде изградена в района на врачанската многопрофилна болница. Трите спасителни полета в рамките на два месеца във Враца ясно показа нуждата от нейното съществуване. Тя обаче няма да бъде в зелената площ, където където кацнаха военния хеликоптер заради простреляното 2-годишно дете с пушка и румънския хеликоптер който транспортира до северната ни съседка пострадали мъж и жена от катастрофа. Причината е, че в близост се намира цистерна съхраняваща кислород за медицински цели.

След заседание на съвета на директорите на МБАЛ "Хр. Ботев" във Враца са поискани капиталови средства от здравното министерство за построяването на летателна площадка в двора на болницата. Това каза за RM TV дир. на МБАЛ д-р Кети Ценова.

д-р Кети Ценова - дир. на МБАЛ "Хр. Ботев", Враца
Миналата седмица получихме утвърдителен отговор. Писмото е от МЗ, че ще осигурят финансиране и да започнат проучвателните дейности. Вчера имаше специалист, който направи заснемане на терена с дрон. А сега очакваме да каже кои терени са подходящи за хеликоптерна площадка, да се избере мястото и съответно да се направи количествено стойностна сметка затова колко ще струва ремонта за да направим апликационните форми към МЗ.

Тревистият терен на който кацнаха последните хеликоптери в двора на болницата не е удачен вариант за изграждането на летателна площадка, заради изграждането на църква. Това е предвидено още преди 10 години, като намеренията на врачанския митрополит са дейностите по строежа да започнат от другия месец.

д-р Кети Ценова - дир. на МБАЛ "Хр. Ботев", Враца
От друга страна, вчера специалистът който беше обърна внимание, че в съседство е кислородната цистерна в която се съхранява кислорода за медицински нужди не е може би най-удачно това. Но ние трябва да получим плана, който той ще изпрати и там ще бъдат определени кои терени са подходящи за площадката. По-скоро намеренията ни са да не е на този терен хеликоптерното летище, защото то така ще се води.

МБАЛ вече разполага и със служители, преминали обучение за въздушен медицински транспорт.  
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите