Два смъртни случая заради коклюш: Наблюдава се ръст на заболеваемостта в страната

  19 Април 2024, 18:22     

Двата смъртни случаи са на деца, които още не били навършили имунизационна възраст съобщиха от здравното министерство.

Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор

Децата и двете починалите са от Кюстендил. Те са в доимунизационна възраст, под 2 месеца, всъщност не са получавали ваксина. Ние сме намерили всички техни контакти, поставени са под наблюдение. Става въпрос и за деца, потърсили медицинска помощ доста късно, вече при наличието на тежки пневмонии, на дихателна недостатъчност, при които и лечението е било по-неефективно. 

Главният държавен здравен инспектор уточни, че двата случая нямат връзка един с друг.

Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор

Те не са контактували, живеят в една махала, но на различни места. Контактните им не са едни и същи лица, но това е въздушно капкова инфекция, не е трудно след като има циркулация да я хванете където и да било. 

От началото на 2023-та година в Европа се наблюдава покачване на заболяемостта от коклюш в много страни, което се е ускорило тази година. Най-засегната е възрастта от 10 до 19 години.

Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор

У нас за първите 3 месеца на 2024-та година бяха регистрирани 114 случая. Като 89% от тях са на възраст до 19 години. Или 102 случая. Най-висок е относителният дял на заболелите деца във възрастта 10-14. 

От здравното министерство отчитат ръст на заболяването и у нас, като до момента са регистрирани 205 случая.

Галя Кондева – служебен министър на здравеопазването

В тази връзка сме предприели мерки по изпращане на писма към Районните здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. 

От ресорното министерство, Здравна каса и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ ще анализират данните, а от вчера са дадени и указания за организация на необходимата лабораторна диагностика.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите