Денят на Светите братя - „Парад на буквите“ във Враца

  24 Май 2023, 17:16     

Денят на Светите братя
„Парад на буквите“ във Враца

 

С празнично шествие и „Парад на буквите“ Враца отбеляза 24 май. Три 10 метрови знамена с буквите на глаголицата, кирилицата и съвременната българска азбука, носеха отличени ученици, спортисти, общественици и културни дейци от града. Шествието премина по централната пешеходна зона и завърши пред сградата на местната управа, където се проведе официалната част от тържеството.

Калин Каменов – кмет на Община Враца
Аз вярвам, че ключът от решаването на всички проблеми е образованието. За това благодаря на всички вас, които днес сте тук. На всички, които вдъхновявате и помагате на децата и учениците да бъдат по-добри. На всички читалищни работници, на всички библиотекари, на всички културни дейци, артисти, актьори, певци и музиканти, които правят нашия град не просто място за живеене, а културен център.

Тържествен водосвет отслужи врачанският митрополит Григорий.

 

Митрополит Григорий Врачански
Отново сме в омаята на този толкова български празник, когато нашият народ величае подвига на двамата равноапостоли и братя, светците покровители на цяла Европа Кирил и Методий. Избраните от Господа, които станаха духовните учители на словесния род и поведоха повереното им паство по пътя на богопознанието.

 

Отличената с награда за културен принос Силвия Павлова сподели своето вълнение от празника.

Силвия Павлова – директор на РБ "Хр. Ботев", Враца
Щастлива съм за тази награда, която получих. Това е едно признание както за мен така и за целия екип на библиотеката. Ежедневно ние полагаме усилия за насърчаване на четенето сред децата и младите хора на Враца с редицата инициативи, които правиме и съм щастлива че получихме това признание, а наред с това съм щастлива, че библиотеката се превърна в любимо място за малки и големи, което е знак, че сме на правилния път и в същото време това е и една отговорност да продължим да бъдем още по-упорити в нашата мисия за насърчаване на четенето сред децата и младите, и в това да допринасяме, да обогатяваме социалният и културен живот на град Враца. 

Директорът на врачанската библиотека отправи и послание по случай 24 май.

Силвия Павлова – директор на РБ „Хр. Ботев“ – Враца
Честит празник на всички! Това за мен е най-красивият, най-истинският български празник. А това, което пожелавам в този ден на всички е да вярват в магията на книгите. Книгите са най-силното оръжие срещу невежеството. 

По традиция венци и цветя пред паметника на Светите братя поднесоха представители на местната и областната администрация, на образователни и културни институции, ученици и жители на Враца. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите