Денят на Светите братя - „Парад на буквите“ във Враца

  24 Май 2023, 17:16     

Денят на Светите братя
„Парад на буквите“ във Враца

 

С празнично шествие и „Парад на буквите“ Враца отбеляза 24 май. Три 10 метрови знамена с буквите на глаголицата, кирилицата и съвременната българска азбука, носеха отличени ученици, спортисти, общественици и културни дейци от града. Шествието премина по централната пешеходна зона и завърши пред сградата на местната управа, където се проведе официалната част от тържеството.

Калин Каменов – кмет на Община Враца
Аз вярвам, че ключът от решаването на всички проблеми е образованието. За това благодаря на всички вас, които днес сте тук. На всички, които вдъхновявате и помагате на децата и учениците да бъдат по-добри. На всички читалищни работници, на всички библиотекари, на всички културни дейци, артисти, актьори, певци и музиканти, които правят нашия град не просто място за живеене, а културен център.

Тържествен водосвет отслужи врачанският митрополит Григорий.

 

Митрополит Григорий Врачански
Отново сме в омаята на този толкова български празник, когато нашият народ величае подвига на двамата равноапостоли и братя, светците покровители на цяла Европа Кирил и Методий. Избраните от Господа, които станаха духовните учители на словесния род и поведоха повереното им паство по пътя на богопознанието.

 

Отличената с награда за културен принос Силвия Павлова сподели своето вълнение от празника.

Силвия Павлова – директор на РБ "Хр. Ботев", Враца
Щастлива съм за тази награда, която получих. Това е едно признание както за мен така и за целия екип на библиотеката. Ежедневно ние полагаме усилия за насърчаване на четенето сред децата и младите хора на Враца с редицата инициативи, които правиме и съм щастлива че получихме това признание, а наред с това съм щастлива, че библиотеката се превърна в любимо място за малки и големи, което е знак, че сме на правилния път и в същото време това е и една отговорност да продължим да бъдем още по-упорити в нашата мисия за насърчаване на четенето сред децата и младите, и в това да допринасяме, да обогатяваме социалният и културен живот на град Враца. 

Директорът на врачанската библиотека отправи и послание по случай 24 май.

Силвия Павлова – директор на РБ „Хр. Ботев“ – Враца
Честит празник на всички! Това за мен е най-красивият, най-истинският български празник. А това, което пожелавам в този ден на всички е да вярват в магията на книгите. Книгите са най-силното оръжие срещу невежеството. 

По традиция венци и цветя пред паметника на Светите братя поднесоха представители на местната и областната администрация, на образователни и културни институции, ученици и жители на Враца. 


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите