Денят на буквите - хиляди шестваха в цялата страна

  24 Май 2023, 17:33     

България отбеляза Денят на светите братя Кирил и Методий с празненства и шествия в цялата страна. Тържествата в столицата започнаха с празнично шествие от Министерството на образованието и науката, което беше предвождано от Националната гвардейска част, президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, както и състава на целия служебен кабинет. Крайната точка беше Националната библиотека, където се проведе и официалната церемония за празника.

Румен Радев, президент на България
"Има един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник за който не спорим. В деня на Светите братя Кирил и Методий сваляме доспехите, зарязваме злободневните теми, пози и титли и крачим заедно в шествията. Защото в безбрежното поле на науката и културата, цял живот си оставаме ученици. Нека не забравяме, че ние живеем в езика и той живее чрез  нас, че всички заедно подреждаме този единствен общ дом. Нека го изговаряме с любов, да не пилеем думите, нека ги пазим".

Гълъб Донев, служебен премиер
"Честит празник на нашите 30 букви, тези тридесет букви, които ни свързват като народ. Тези тридесет букви чрез които се разбираме и сме близки и неразделно свързани. Тези букви, които съчетани като думи ни дават кода като народ. Тези думи, които подредени в слово ни дават кода за нашето бъдеще като народ".

Тържествената церемония премина с поднасяне на венци и цветя пред паметника на светите братя. А теренът около Националната библиотека беше строго охраняван от гардове на НСО. Хората бяха допускани един час преди церемонията след щателна проверка.