Бивш шеф на АПИ е арестуван

  07 Март 2023, 18:37     


Арестуваха бившия шеф на АПИ Величко Желев и настоящ собственик на строителен консорциум за нанасяне на телесна повреда и изнудване към свой служител.
Това съобщиха от Софийската прокуратура, като допълват, че по случая са замесени още двама. Бизнесменът е изведен снощи около 22:30 от офиса си в "Хидрострой". 

Борислав Георгиев, заместник - прокурор
"Първоначално разследването е било за образуване на телесна повреда, като в момента е преквалифицирано и се води за изнудване".
Изнудваният служител на фирмата е заставен да подпише документ с невярно съдържание. 
"Били са извършени действия по разследване, обиски,  иззети са документи, компютри и веществени доказателства". 
Велико Желев е бивш началник на агенция "Пътна инфраструктура". Негова е компанията "Хидрострой", която е един от изпълнителите, получили от държавната компания "Автомагистрали" поръчки по т.нар. "инхаус процедури". Консорциум от фирми, начело с "Хидрострой", изпълни и проекта за Северната скоростна тангента в столицата. Преди дни регионалният министър Иван Шишков обяви, че около 1/3 от асфалта там липсва. От прокуратурата заявиха, че няма да се ограничат само с разследването за изнудване. 
"Всяко едно разследване има за цел да изясни фактическата обстановка. Може да прерасне във всяко едно престъпление, стига да се съберат доказателства". 
Фирми на Желев участват и в строителството на автомагистрала "Хемус", където "Хидрострой" е вторият най-голям получател на авансови плащания. Дружеството  е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка. За сега задържан е именно Величко Желев, а останалите двама се издирват. 
 


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите