113 кандидати от Видин атакуват парламента

  01 Март 2023, 16:44     


В навечерието на старта на предизборната кампания е ясен броя на желаещите да седнат на депутатското кресло от Видин. 
Дениел Боянов, председател на РИК-Видин
"Общо са подредени 113 кандидата за народни представители, които ще се борят за тези 4 места, които ще излъчи 5 избирателен район - Видин".
Разкритите секционни избирателни комисии във Видинско към този момент са 238. 


Дениел Боянов, председател на РИК-Видин
"Предстои събиране на заявления за подвижни комисии, очакваме още няколко комиисии, които най-вероятно ще бъдат формирани в домовете за настаняване. Най-вероятно ще бъдат формирани още 8-10 комисии". 
Малко над 83 хиляди души са имащите право на глас в област Видин. Данните са предоставени на районната избирателна комисия от ГРАО и все още не са окончателни. Комисията има пълна готовност за предстоящия вот на 2-ри април. Председателят й Даниел Боянов, коментира, че при отчитането на гласовете в края на изборния ден не е изключено да има грешки и забавяне заради отделното отчитане на вота от машина и хартия. Ясни правила как ще се случва това, все още няма. 

Дениел Боянов, председател на РИК-Видин
"Според мен, изхождайки от досегашния ни опит ако бъде протокол с гласоподавателите по партии, така както са гласували с машина и тези, които са предпочели да гласуват с хартиена бюлетина, след това сборуване на резултатите и след това обобщене  резултат, както изисква закона, е възможно да има грешки, както са се случвали и друг път. Не мога да ви кажа колко ще затрудни комисиите, защото още не сме видели как ще бъде структуриран протокола". 
До няколко седмици трябва да бъде изчистен и въпроса как на практика ще се осъществи видеозаснемането при отчитането на вота.