10 пълни шестици на ДЗИ във Врачанско: Какви са резултатите от малките и големи матури?

  13 Юни 2024, 18:38     

Значително подобрени резултати в сравнение с миналата година се наблюдават при националното външно оценяване в 4 клас за Областта. Това заяви началникът на Регионалния инспекторат по образованието Лорета Колева.

Лорета Колева - н-к РУО Враца
По БЕЛ сме на 13 място - ние традиционно по БЕЛ отчитаме по-добри резултати. А по математика сме на 25 място, което не е много напред в класацията, но за нас е важно, че се движим в правилната посока. 

Разликата с националния среден резултат за Областта се снижава, по данни на Образователния инспекторат. Враца е сред областите, които бележат и най-голям ръст по образователните резултати на четвъртокласниците по математика.

Лорета Колева - н-к РУО Враца
49 са училищата в които беше проведено НВО за учениците в 4 клас. Имаме училища с резултат над националното ниво. 13 по БЕЛ и 9 у-ща по математика. От 49 у-ща 31 по Български и 37 по математика са повишили собственият си резултат. /съответно 18 по Български и 12 по математика са го понижили. 

8 от 49 училища са с изключително достойно представяне, подчерта Колева.

Лорета Колева - н-к РУО Враца
Техните резултати са над националния среден резултат - 13 по БЕЛ и 9 по математика, като има повтарящи се в двете групи училища. С максимален брой точки - 100 - имаме 4 ученици по БЕЛ и - обърнете внимание - 19 ученици по математика. 

Липсва т.нар. "златна среда" - нивото на средния регионален резултат, който е 69.87 по български и 64.32 по математика. Под средния резултат за Областта са 36 училища по Български и литература и 34 по математика.

Лорета Колева - н-к РУО Враца
Нямаме училища със среден резултат под 30 точки. Което, знаете, че е прага за положителна оценка. Ученици с под 30 точки са 95 по БЕЛ и 86 по математика. 

По-висок от миналогодишния резултат за Областта с 9.61 точки е отчетен и на резултатите от задължителните държавни зрелостни изпити или матурите.

Лорета Колева - н-к РУО Враца
Отново сме на 22 място, но пък ръстът, който отбелязваме ни поставя на 7 място в цялата страна. Т.е. от областите, които се движим бързо напред по отношение на собствения си резултат. / И тук имаме 7 училища, които са с резултат над средния за страната. 

1032-ма са явилите се на матурите по Български и литература ученици във Врачанско.

Лорета Колева - н-к РУО Враца
31 са у-щата в които се полагат ДЗИ. 7 у-ща са с резултат от над националното ниво, 9 са над регионалното ниво. Повишилите резултатите си са почти всички училища - 28. И само 3 са понижили резултата си. 

В сравнение с миналата година намаляват слабите и средните оценки и се увеличават много добрите и отличните.

Лорета Колева - н-к РУО Враца
Срещу 210 много добри оценки сега имаме 300. От 34 - 79 отлични, т.е. двойно по-висок резултат.  Имаме 10 пълни 6-ци, като двама зрелостници са със пълни шестици и от двата ДЗИ. 

73 са отличните оценки в Областта на втората задължителна матура по профилирана подготовка, от които 14 пълни шестици.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите