"Знаеш ли какво дишаш?"

  19 Септември 2023, 16:39     

Осигуряването на повече чист въздух в класните стаи е темата на кампанията, която изследва проблема и да търси решение за него. 

Юлиан Евтимов, организатор  на кампанията

Знаеш ли какво дишаш, обръща внимание на нещо, което повечето  от нас несъзнателно пренебрегват – това е нивото на въглероден двуокис във всички затворени помещения. Ние сме го насочили към бъдещето – това са децата училищата, детските градини в яслите и не на последно място. В тези образователни институции, те са работно място и на възпитателите, преподавателите – те прекарват много повече време от самите деца.

Няколко училища и детски градини в Монтана вече разполагат със системата за контрол. 

Йорданка Еленкова, зам. директор на 4 ОУ „Иван Вазов”

С помощта на тези сензори щ можем да измерваме чистотата на въздуха и оттук да се ръководим  в каква степен трябва да проветряваме и какво още трябва да направим, за да подобрим въздуха, който дишат нашите деца.

Въздухът в класните стаи се влияе и от общото състояние на атмосферния въздух в града. Най-големият проблем е трите типично зимни месеци, когато заради географското  положение  Монтана често е обвита в мъгли. Затова и училищата засаждат в дворовете си повече иглолистни дървета, които помагат за осигуряване на по-здравословна среда за децата. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите