Животът в Сърбия - удари ли инфлацията и съседите?

  25 Ноември 2022, 19:26     

Oт години се носят легенди, че животът в Сърбия е доста по-евтин от този у нас. От началото на войната в Украйна обаче, това далеч не е така. Наша проверка в пограничния град Зайчар показва, че цените на повечето основни продукти са същите като у нас. Най-масовия бензин в съседката може да бъде намерен например от стартова цена 150 динара, което се равнява на 3 лева. Хлябът в търговските обекти е около 100 динара, а цигарите заповат от малко над 300 динара, което в български пари приближава 6 лева.

Милан е един от 20 хиляди души, останали да живеят в родния Зайчар. Споделя, че животът тук, не се различава от този в България.

Милан, жител на Зайчар, Сърбия:
Не се притеснявам да кажа, че живеем трудно, също като Вас. Това е така, защото нашата власт е корумпирана. Вучич е окупирал всички институции и пълни само своите джобове. Аз останах тук, само защото работя в международна компания и печеля добре...

На противоположното мнение пък са по-възрастните.


Ние живеем добре. Не ме интересува Европа, ние си гледаме за нашата родина....  Инфлация ли? Не знам, Не ми е скъпо нищо, всичко е като преди...

Милан, жител на Зайчар, Сърбия:
По-възрастните тук са облъчени от телевизиите, затова Ви казват, че живеят добре. В новините тук по цял ден се говори за растеж и просперитет  или пък ако не излъчват властта, да промиват  на хората мозъците с риалити формати.

За разлика обаче от българската, сръбската средна заплата към септември е достигнала близо 75 хиляди динара или иначе казано 1400 лева. В сравнение със същия месец на миналата година, покачването е около 15 %.