Заради протестите в София - Денков иска наказание за полицаите използвали насилие

  20 Ноември 2023, 15:00     

Премиерът Николай Денков поиска строги наказания за полицаите, използвали насилие по време на футболните протести в четвъртък. Министър - председателят заяви, че отношението му към вътрешния министър ще се определи от оценката на сигналите за насилие. 

Все още не е имало разговор с вицепремиера Мария Габриел, заради ангажиментите й извън страната, коментира министър-председателят. В петък той каза, че ще обсъди исканията за оставката на вътрешния министър Стоянов с нея, когато тя се прибере от чужбина.

Николай Денков - министър - председател:
Вицепремиерът беше в чужбина, така че не сме се виждали след като се е върнала, но при първа възможност в понеделник или вторник ще се видим с нея. Тъй като в сряда пък аз отсъствам и съм в чужбина… Това, което искам ясно да кажа е, че в немалка степен моето отношение към министъра на вътрешните работи ще се определи и от това как той ще оцени и ще реагира на сигналите за насилие, които видяхме всички и документирани с филмчета и като разкази на очевидци. 

Неприемливо е полицаи в центъра на столицата да действат по такъв начин с протестиращи, каза още Денков.

Николай Денков - министър - председател:
Искам ясно да видя какво ще бъде отношението към полицията. Искам отново също да подчертая, че огромното болшинство от полицаите действаха както трябва, без да прилагат насилие и искам да им благодаря за това нещо. Но тези, които нарушаваха правилата, които използваха насилие върху мирни протестиращи, те трябва да бъдат разследвани и наказани. Ще видим какво ще направи министъра към това искане към него. 

Всеки който се е захванал с политика, трябва да очаква натиск, заяви премиера.

Николай Денков - министър - председател:
Мога да кажа абсолютно убедено, че не съм направил никакъв компромис, който е важен за развитието на страната. Има такива опити (за натиск), но аз ги отказвам съвсем категорично. Примера с дерогацията е точно такъв.

В петък от ПП-ДБ и БСП поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. От ГЕРБ-СДС обвиниха за безредиците кмета Васил Терзиев и настояха за оставката на спортния министър. ДПС подкрепиха искането на ГЕРБ.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите