За предстоящите избори: Партийните лидери с коментар за политическата ситуация

  28 Март 2024, 18:49     

След срещата при президента председателят на парламентарната група на ИТН коментира, че отговорността за ситуацията и за евентуална конституционна криза е изцяло на управляващите и най-вече на ПП-ДБ.

Тошко Йорданов – председател на ПГ на ИТН
Отговорността за това правителство, каквото и да е то, и който и министър-председател да бъде избран по листа, който направиха, отговорността е на управляващата Сглобка. И най-вече на ПП-ДБ, които участваха в тоя процес, одобрявали са имената, които трябва да бъдат дадени, одобрили са начина по който се избира служебен кабинет. Сега каквото и да се случи оттук-нататък в тая сфера, вината е тяхна. Не е на никой друг. Защото тези вредни промени, които - ние в зала им казахме какво ще се случи – предупреждавахме ги, тъй като ГЕРБ бяха сключили сделка с тях ги оставиха да си играят на юристи. Е, капацитета на юристите от ПП-ДБ е точно този – да, би могло да се получи и конституционна криза. 

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че няма да позволи Росен Желязков да бъде премиер в бъдещото служебно правителство и се надявал президентът да не посочи и председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ-СДС 
Аз г-н Главчев не съм го виждал може би от 7-8-10 години. А към г-н Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на ИК да не ни го причинява. Просто цялата кампания ще мине все едно ние управляваме. Ние управляваме след като сме спечелили избори, а не да сме втори, трети или пети и да искаш да управляваш цялата държава. 

Кирил Петков – съпредседател на ПП-ДБ 
Връщането днес дава възможност да спестиме 100 милиона на българските данъкоплатци – ПОНЕ ТОВА да направиме – защото, ако направиме изборите 2 в 1 това дава възможност всъщност едно цяло провеждане на избори, ако беше 1+1, да бъде спестено. А това са 100 милиона. Така че в момента трябва да се концентрира президентската институция в разговорите с потенциалните бъдещи служебни премиери, така че да не изпуснеме датата, да може 2 в 1 да се случи. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи връщането на третия мандат от ИТН като абсолютно логично действие.

Корнелия Нинова – председател на БСП 
Всички се обединихме около това, че този парламент е изчерпан и не може да има правителство и мнозинство. Това, че не го получихме ние също като нещо логично и естествено, защото предварително заявихме и публично и при президента Радев на консултациите, че не го желаем. Че няма и да се опитваме да правим мнозинство и правителство, така че… той се съобрази с това наше мнение. 

Тя каза, че е изненадана от настояването на Борисов към кандидатите на ГЕРБ да не бъдат служебни премиери.

Корнелия Нинова – председател на БСП 
Изненадва ни г-н Борисов с това изказване, защото когато ГЕРБ подкрепиха тези промени в Конституцията, знаеха, че г-н Желязков и г-н Главчев са от ГЕРБ и са на тези позиции и са в този списък. Тогава гласуваха „за“. Сега казва „не, недейте“. Но типично за Борисов. Сутрин обед и вечер да си сменя позициите. 

Нинова също призова президента да не бави процедурата, за да се спестят пари и да не се ходи два пъти до урните.

 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите