За и против по-високите такси във Враца - подлагат на гласуване цените за услугите в Общината

  30 Януари 2023, 19:05     

По-високи такси за услугите в Община Враца. Такова предложение е внесено от кметът Калин Каменов до местните депутати в общинския съвет. Сред доводите на градоначалника са, че таксите не са актуализирани от 2011-та година насам. Според предложението най-осезаема е промяната в обредните дейности.  Например погребенията варират от 240 до 1000 лева в зависимост от  услугата, която е възложена на общинското предприятие. При гражданския брак също има промяна. Цените са от 200 до 260 лева, в зависимост от това, дали ритуалът се извършва в работен или празничен ден.  Съветниците са на полюсни мнения, показва проверка на RMTV. 

Красимир Ангелов, ВМРО
"Мотивите са това, че повечето от таксите не са увеличавани от години, като се има в предвид минималната работна заплата. Като се цитира и икономическата и политическата обстановка, това разбира се са основателни причини, ако работим в някои магазин за да може да си изкара парите за заплати". 

Момчил Младенов, БСП
"Това според нас е доста сериозно увеличение. Административните такси също се увеличават. Би трябвало една такса да е в рамките на разхода за нейното извършване". 

От ДПС пък виждат логика в предложението. 

Борислав Банчев, ДПС
"При това вдигане на тока, на горива. Всички тия неща оказват влияние на тия услуги и те са вдигнати минимално. Нали не си мислите, че 7 месеца преди изборите някой ще ходи да си реже главата и да вдига цени ей така". 


Демократична България и БСП намират и други пропуски в докладната. 

Владислава Лакова, "Демократична България"
"Предложението, което се прави от името на Младежки дом да бъдат издавани билети за представления, програми. Това, което им казахме като становище, че не е редно. Младежкия дом е звено към администрацията и не може да упражнява такъв вид търговска дейност и че е нужно ако ще се прави някаква промяна, то тя да бъде под формата на такса". 

Момчил Младенов, БСП
"Аз специално видях несъответствие в таксата за извозване на кофа Мева, която по наредбата на таксите се предлага да бъде 8,27 лв. А само на сесията на 20-ти декември приехме план сметката на общината и там е заложено, че хората, които ще изхвърлят отпадъците на количество, ще заплащат 5,81лв". 

ГЕРБ от своя страна избраха да запазят мълчание по темата. Заседанието на местния парламент започва утре в 10 сутринта. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите