За енергийно обследване община Видин ще дава по 2 лева на сдружение

  06 Март 2023, 15:46     


Сдруженията на собствениците, които ще подадат документи за кандидатстване по новата програма за саниране ще могат да се възползват от помощ от два лева на квадратен метър  на сдружение за енергийно обследване. Това стана ясно на последната сесия на местния парламент във Видин.

Десислава Тодорова, зам. кмет на Видин
"6 лева и 25 стотинки са референтните стойности за енергийно обследване и технически паспорти, определени от Министерството".
Така при желание от страна на собствениците общината ще може да поема част от таксата. За целта в разчетите за тази година са отделени 150 хиляди лева.
"Нашите съграждани трябва да имат и самоучастие. За съжаление това са условията на новата програма".
Съгласно правилата на процедурата, тези разходи са за сметка на собствениците, а впоследствие – при одобрение на проекта, им се възстановяват.
"Има общини където частните фирми изготвят безвъзмездно, повтарям безвъзмездно, енергийните обследвания и техническата документация на сдруженията на собствениците. Опитът във Видин е лош защото нашия частен сектор предлага много по-високи цени. Наше проучване показва, че софийските фирми го правят за много по-малко пари от видинските".
В момента общинската администрация подготвя регламент за процедурата и образци на необходимите документи, като на следващото заседание на Общинския съвет те ще бъдат предложени за гласуване.
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите