Врачанската библиотека с инициатива за малчуганите

  20 Март 2023, 14:48     

Световният ден на разказвачите и приказките отбеляза врачанската библиотека. В Детския отдел на културната институция, най-малките посетители имаха възможност да чуят историята за Работната Мецана на Леда Милева.

 Теодора Трендафилова – Детски отдел на РБ „Хр. Ботев“

"На 20 март на прага на пролетта отбелязваме Световният ден на разказвача, познат и като Международен ден на приказката. Празникът на приказката възниква в Швеция, в началото на 90-те години на миналия век, като Ден на разказвачите на приказки. Но постепенно се разпространява и става по-известен като Международен ден на приказката".

Освен с магията на приказките децата и техните родители се запознаха и с богатият с детския фонд на регионалната библиотека и научиха кои са най-подходящите книги за тяхната възраст.

Теодора Трендафилова – Детски отдел на РБ „Хр. Ботев“

"Целта на този празник е да ни припомни за гласа на разказвача, който ние чуваме дори и когато четем на ум. И през целия дълъг път, който книгата е изминала за хиляди години от ръкописа, печатната книга до електронното издание, този глас остава непроменен".

Идеята екипа на Врачанската библиотека е приказните срещи да станат традиция.

Теодора Трендафилова – Детски отдел на РБ „Хр. Ботев“

"Тази година е за първи път се отбелязва Международния ден на приказката, но планираме да стане инициатива, която да бъде един път месечно".Програмата на Денят на приказката ще бъде обявявана в сайта и фейсбук страницата на библиотеката всеки месец.


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите