Вдигат заплатите в администрациите: Кабинетът одобри 72 млн. лева

  01 Април 2024, 18:45     

Министерски съвет в оставка, ще заседава два пъти тази седмица, за да има максимален брой изпълнени задачи и да се осигури плавен преход към работата на служебния кабинет. Това съобщи премиерът в оставка Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. Одобриха 119 млн. лв. от централния бюджет по различни пера. За скрининг на детското и репродуктивно здраве отпускат 15 млн. лв.

Николай Денков – министър-председател в оставка 
Това е мярка, която има пряко отношение към решаване на демографската криза в страната. 

За повишаване заплатите в администрацията на МОН, Министерство на културата и общините са одобрени 72 млн. лв.

Николай Денков – министър-председател в оставка 
И за дейности на музеите, галериите, библиотеките и читалищата. И това е само първата част от увеличенията на заплатите, за които поехме ангажимент с бюджета за тази година. В сряда ще имаме следващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията. 

А за модернизирането на 76 пътнически вагона на БДЖ отпускат 32 млн. лева от централния бюджет. 

Николай Денков – министър-председател в оставка 
След години чакане, с подмяната на подвижния състав, държавата ще осигури по-комфортно, по-безопасно пътуване с предвидим график без закъснения. Промяната ще усетят всички пътници в тези влакове. 

Денков съобщи и за друго решение, което според него, българският бизнес чака от години, въвеждането на "Синя карта".

Николай Денков – министър-председател в оставка 
Тази система ще дигитализира процесите, свързани с издаването на разрешителни за пребиваване и работа на чужденците в България и ще намали административната тежест за всички участници. Както знаете, целта на Синята карта на ЕС е създаване на по-привлекателна и по-ефективна общоевропейска система за привличане на висококвалифицирани кадри. Това е пътят към решаване и на недостига на кадри, от който страдат почти всички бизнеси в България. 

А второто заседание на кабинета в оставка е тази сряда.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите