Въпреки установените нарушения: ОИК - Вълчедръм отказа да свали кмета

  09 Април 2024, 18:57     

Още миналата седмица Ви разказахме, че в предходния си мандат кмета Иван Барзин  e отдал под наем 15% от всички пасища и мери в общината на фирма, която е представлявана от Альоша Минин - бивш председател на Общинския съвет във Вълчедръм, а в ръководството на дружеството участвали жената на кмета и дъщерите на шефа на тогавашния председател на местния парламент. 

Илиян Лашков, земеделски производител 
"По - интересното е, че при отдаването на тия пасища с договор за аренда за 5 години, е написано един член от наредба 3 на общината, който касае отдаването на земеделски земи на малоимотни и безимотни, което е абсурдно. Няма как фирма да е малоимотна и безимотна и да получава договор за пет години без търг". 

Така след сигнал до КПКОНПИ започва разследване. Комисията установява конфликт на интереси и глобява градоначалника с 15 хиляди лева. Кметът признава за извършеното нарушение, но твърди, че не го е направил за да ощети общината. 

Иван Барзин, кмет на Вълчедръм 
"Нарушение на закона е, но аз съм го направил за да помогнем на малките фирми и хората да вземат, защото големите фирми винаги като се явиш на търг те ще сложат ръка на всичко. Тука моята грешка е, че ние с бившия председател сме били съдружници преди аз да вляза с властта. Сега жена ми е там, аз не мога да бъда. И понеже жена ми е там с мерите и това... Тълкува се за конфликт на интереси, глоби ме КПКОНПИ и аз съм ги внесъл". 

По закон обаче при наличие конфликт на интереси, КПКОНПИ изпраща становище до ОИК за прекратяване на правомощията на кметът. ОИК - Вълчедръм заседава извънредно в събота, но отказва да освободи Иван Барзин защото не била сигурна дали решението на антикорупционната комисия било влязло в сила, тъй като не били получили така нареченото придружително писмо. Интересен е фактът, че председателят на избирателната комисия и един от членовете, които са гласували против са директори в две общински училища. Едната открихме в местното училище. 

"Нищо няма да коментирам. Имаме си оторизирани говорители. Не знам къде са - вижте на сайта - не знам".

Опитахме да се свържем и с председателката на изборната комисия на телефоните, посочени на сайта. 

"Телефона на абоната не е включен". 

Местните не бяха чули за случая, но защитиха градоначалника си. 

Велизар Велков, жител на Вълчедръм 
"Два пъти ме е слагал на работа само той. И сме доволни".

Теменужка Борисова, жител на Вълчидръм
"Този кмет е добър. Обръща внимание на всички ни. Ние сме гласували за тоя кмет. Над 20 години е и е направил доста неща". 

А според Иван Барзи атаката срещу него е политическа. 

Иван Барзин, кмет на Вълчедръм
"Проверен съм от НАП, от КПКОНПИ от всички институции в държавата  и ако кажат, кмете отивай си, аз си заминавам. Българският съд е органа, а не аз - вие, Стоян или Дргана". 

Ако все пак ОИК - Вълчедръм постъпи придружителното писмо от КПКОНПИ, комисията ще трябва да се събере отново и да прекрати близо 30 годишното управление на Иван Барзин. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите