Вандалски прояви в двора на детска градина

  16 Август 2023, 18:27     

Вандалски прояви в двора на детска градина в центъра на Враца от години тормозят ръководството на институцията. През летните месеци в късните часове в двора й се събират младежи, които цапат и рушат. За проблема сигнализира в социалната мрежа директорът на детското заведение.

Пламена Цветанова – дир. на ДГ „Европейчета“

 Днес заварихме разхвърляни абсолютно всички кошчета, като едното беше счупено. Шишеяда беше пълен не с пластмасови бутилки от вода, каквато е неговата функция за рециклиране, а от пластмасови бутилки и стъклени бутилки от алкохол и от бира. Както и хиляди, хиляди фасове, обелки от слънчогледови семки и т.н. 

И въпреки, че персоналът почиства двора ежедневно, това от години почти не личи.

Пламена Цветанова – дир. на ДГ „Европейчета“

Нямам нищо против - нямаме право да заключваме детската градина, макар че сега го направих - да дойдат, да поседят, да поиграят, но според мен посетителите не са нито деца, нито майки с деца. По отпадъка, който изхвърлихме - над 4 чувала - това са шишета от бира, алкохол, енергийни напитки, слънчоглед. 

Щети има и по външните стени на дворното пространство. 

Пламена Цветанова – дир. на ДГ „Европейчета“

както се вижда и на стената, която е чисто нова, все още не беше изсъхнал латекса, вече е намазана и трябва отново да се пребоядиса, а всичко със средства от бюджета и лишения на децата, за да можем да поправиме на някой хрумванията. Не е приятно и за мен това не е и човешко

Преместена от двора и качена на една от терасите е и пейка.

Пламена Цветанова – дир. на ДГ „Европейчета“

Радвам се, че няма щети по самата сграда, но всичко може да се очаква. Имайки предвид, че и през учебното време, когато е имало деца, се е налагало хигиенистът, който идва в 6 ч. сутринта да буди хора пияни и в секакви други състояния, да ги буди да си тръгват./ Когато сме имали работа извън работното време, тръгвайки си към 8-9 се е случвало някой път с учителите, ние ги изгоним. Обаче тръгвайки си, гледам на камерите през телефона, те отново са тук. 

Директорът отправи апел към родителите за по-строг контрол на подрастващите.

Пламена Цветанова – дир. на ДГ „Европейчета“

Ние сме хората в детската градина, които развиваме и дообразоваме. Но възпитанието си е в семейството и много зависи от семейството. // ... Всеки вкъщи да седне с децата и да обсъди, че не трябва да вредим, още повече, че ние сме детска градина - ОК, елате, седнете, играйте, но защо... почистете си дори ако, нали... сте направили боклук, оставете го до коша, ако коша е пълен, ние ще се погрижим за това. Но днешния акт беше просто поредната вандалщина. 

Единствената мярка, която могат да предприемат от ръководството към момента, е да увеличат броя на камерите за видеонаблюдение. 

Пламена Цветанова – дир. на ДГ „Европейчета“

Детската градина разполага с 8 камери и през настоящия месец, съвсем в началото на септември, ще удвоиме камерите, от 8 на 16. Дано послужи за възпитателно средство, което се съмнявам. 

Проблемът не е само в тази детска градина, а масов, признава Пламена Цветанова. За него обаче трябва да се намери адекватно решение чрез институциите, категорична е тя.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите