В Деня на народните будители - приветствени слова отправиха президент и премиер

  01 Ноември 2023, 14:14     

Днес отбелязваме Деня на народните будители, посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение и всички тези, които са съхранили през вековете духовните ценности на нацията. Пред сградата на Президентството се състоя и традиционната церемония по издигане на националното знаме на България. Държавният глава посочи, че голямата кауза на будителството са бъдещите поколения на България. А премиерът Денков заяви, че бъдещето на страната ни зависи от това дали ще последваме примера на нашите будители или този на Бай Ганьо и Андрешко.

В деня на народните будители президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие строя на Националната гвардейска част. След церемонията, държавният глава отправи и приветствие.

Румен Радев – президент на РБ
.Вече повече от век 1 ноември ни припомня светлия пример на най-достойните представители на нашия народ – възрожденци, книжовници, просветители, книжовници и артисти, вградили своя дух в бъднините на България. Личности, които с думи, знание, талант и пример будят сърцата и душите на българите. Голямата кауза, същността на будителството – тази изцяло българска духовна категория, остават неизменни – това са младите, това са бъдещите поколения на България. Днес нашите деца гледат към бъдещето през технологиите, които им обещават да ги направят много по-продуктивни и много по-успешни, от всякога. 

А премиерът Николай Денков заяви, че именно това е празникът, който ни обединява, чрез имената на светци и герои от Възраждането и от Освобождението.

Николай Денков – министър-председател:
Това е ден, който действително обединява всички българи и трябва първо да преклоним глава пред тези хора, защото това, което сме ние, българите, до голяма степен се дължи и на техните дела. Да благодарим и на един министър на просвещението, който преди 101 години е видял колко е важна ролята на тези символи, примери, които ние трябва да носим в душите си. Министърът на просвещението Стоян Омарчевски, който е предложил на НС и е било прието това да стане официален национален празник на България.  Бъдещето на България зависи от това кой избор ще направим – дали ще следваме примера на нашите будители или примера на Бай Ганьо и Андрешко.

От днес ще бъде активен и специален уебсайт, посветен на Апостола на свободата - Васил Левски, който е дело на Държавна агенция „Архиви“ и съдържа информация, създадена от собствената ръка на Апостола или тази на негови близки съратници.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите