В деня на библиотекаря - флашмоб и магията на четенето

  11 Май 2023, 19:16     

С флашмоб започна честването на професионалния празник на библиотекаря във Враца. Музикалният танц в който се предава магията на четенето се състоя пред сградата на регионалната библиотека.

Тоника Тодорова - служител в РБ ''Христо Ботев'', Враца
Този флашмоб беше свързан с любовта към четенето, това да събудим младите хора да четат и да идват в библиотеката и да знаят, че това е тяхното място."

Така бе поставено началото на Националната библиотечна седмица.

Силвия Павлова - директор на РБ ''Христо Ботев'', Враца
''През последните години, може би с нашите усилия и с редицата разнообразни инициативи, които предлагаме, с това  че се опитваме  да покажем, че всъщност професията на библиотекаря е изключително интересна. Дава възможност всеки ден, ежедневно, да се развиваш. Това го налагат нашите потребители, така и всички новости, които се въвеждат. И това може би през последните години, даде  една  популярност  на нашата професия. И аз се радвам, че напоследък, поне при нас е така, все повече млади хора завършват, стават библиотекари и искат да работят при нас.''

В деня за почит към светите братя Кирил и Методий бяха поднесени цветя пред паметника на създателите и разпространителите на българската славянска азбука - Глаголицата. Библиотечната инициатива ще продължи с много интерактивни игри и работилници. Малките почитатели на книгите могат да вземат участие в ателие "Глаголица" и да изработят дизайнерски торбички с послания на глаголица, като участие ще вземат и децата от Центъра за подкрепа на процеса на приобщаващо образование. Ателието отваря на 19 май от 10.30 ч. в детския отдел на библиотеката.