Ученичка от Враца получи мемориална стипендия

  14 Март 2023, 16:47     

Учредиха мемориална стипендия за високи резултати в областта на литературата. Финансовата награда е отредена за СУ "Козма Тричков" във Враца и се дарява за първи път на десетокласничката Александрина Димитрова. Идеята на мемориалната стипендия е да поощри развитието и образованието на младите момичета.
Нели Борчева – дирeктор на  СУ „Козма Тричков“
"Тази стипендия е учредена от един господин – г-н Степан Бюлбюлян, който, по една или друга причина е избрал нашето у-ще и е решил, че би могъл да подпомогне момичета, които имат интерес в областта на л-рата, изкуствата, момичета, които, така, имат желание да се развиват, имат поставени цели и имат визия за своето бъдеще…".
Дарителят посвещава финансовия стимул на своята сестра, като неговото желание е по този начин да се подпомагат момичета на възраст от 14 до 16 години. Решението кой да получи стипендията идва след проведен конкурс.
Нели Борчева – дирeктор на  СУ „Козма Тричков“
"В рамките на който момичетата да представят свое мотивационно писмо под формата на есе. Да изложат в него своите мотиви, естествено, да подкрепят това, че имат отличия и интереси в областите, които са предвидени. Разбира се справка за успеха, за отсъствията, тъй като дарителя държи изключително много това да бъдат редовни ученици да нямат проблеми с отсъствията. Да се учат добре, да имат отношение към граматиката на езика – за него това е много важно".
В първия конкурс документи подават общо 9 девойки, които пишат мотивационно писмо на тема "Пътят към успеха“. Така комисията решава да присъди годишната стипендия на Александрина.
Александрина Димитрова – ученичка в СУ „Козма Тричков“
"Смятам, че тази стипендия наистина ще ми помогне да развия своите възможности, своя потенциал. Освен това, когато разбрах за кастинга и горе-долу имах представа кои момичета ще участват, го приех като едно предизвикателство. Защото всички други кандидатствали не са нещо по-различни от мен. Също са много добри момичета, с много успехи. Затова си казах, че: нека рискуваш, да видим какво ще стане. Нека опитам нещо ново. И то взе, че се получи"!
Младата стипендиантка обича чуждите езици, музиката и изобразителното изкуство. Пише и поезия.
Александрина Димитрова – ученичка в СУ „Козма Тричков“
"Смятам, че за в бъдеще трябва да има такива стипендии. Наистина са една добра мотивация за младите хора. Ще участвам и за в бъдеще, и нека и младите хора участват, и нека проявяват себе си в сферите, които са им интересни".
Алекс изучава „Икономика и мениджмънт“ и все още не е определила дали ще се реализира в тази специалност, но е категорична, че ще продължи да се развива в сферата на изкуството и езиците.
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите