Творителница за буквите - демонстрация на обучението в килийните училища

  30 Септември 2022, 18:27     

С възникването на първите килийни училища в България и древните методи за писане се запознаха днес ученици от няколко врачански училища и село Баница. Диян Павлов или Джими пренесе любознателната си публика през вековете със своята творителница за буквите. Авторът на атрактивното представление е родом от Плевен, а негова мисия е да пресъздава историческото минало на писмеността и да разпространява българската духовност.

 Диян Павлов – Джими

В моята творителница разказвам за възникването на писмености в глобален аспект, започвайки от най-дълбока древност и преминавайки през основните човешки цивилизации. Запознавайки моята публика със средствата, начините, материалите за писане през хилядолетията, възникването на различните писмености и стигайки до онзи революционен момент в историята на човечеството, когато Йоханес Гутенберг създава системата за тиражиране на книгопечат. 

Как се прави ръчна хартия по древен китайски метод и демонстрация на печат с Гутенбергова преса са два от моментите в творческото представление на Джими.

Диян Павлов – Джими

Естествено, в моя разказ достигаме и до България. Къде е тя, къде е нейното място в историята на писмеността. Знаем, че двамата братя светите братя Кирил и Методий, създадоха нашата азбука. За което трябва да сме горди, защото сме едни от малкото народи, които знаят кой, кога, къде и как е създал тяхната писменост. И, наистина, с гордост да ползваме българската кирилица и в днешните условия в социалните мрежи. 

Пресъздавайки писмеността на различните епохи, авторът използва различни костюми и реквизит, за да бъде адекватен към различните исторически моменти.

Диян Павлов – Джими

Така например съм облечен като китаец, като арабин, като римлянин, като грък, като средновековен монах, какъвто съм в момента. Като Гутенберг, като прабългарин. И така преминавам през цялата история и точно тази атрактивност с костюмите допринася още повече за успеха на представлението. 

Творителницата на Джими е само част от програмата на тридневния литературния фестивал „Враца – книжен град“, който стартира вчера. Атракцията на форума бе новият библиотечен бус, позициониран пред сградата на институцията.

Силвия Павлова – дир. на РБ „Христо Ботев“

Целта на библиобуса е част от фонда на библиотеката – детски книги, книги за възрастни – да пътуват. Като идеята ни е да ходим в у-щата, в детските градини, да правим срещи с автори и децата да имат възможност да заемат книги, след което да ги връщат – и в бусчето, и в библиотеката. Идеята е да насърчаваме четенето, интереса към книгата. Като, също така ще обиколим и кварталите на територията на община Враца, малките населени места.

В съботния ден колоритният бус ще бъде паркиран пред сградата на общината, където освен Книжен базар ще има и много изненади и творчески събития за малки и големи.

Силвия Павлова – дир. на РБ „Христо Ботев“

В утрешният ден от 10:00 ч. започват няколко работилници за малките ни приятели, за глаголицата, рециклиране на хартия. Имаме изненада с нашите приятели от Езиковата гимназия – макиаж за малките деца – с различни приказни герои, които те си изберат. 

Тридневният есенен фестивал на врачанската библиотека ще завърши с работилница за тийнейджъри, последвана от поетична среща с Маргарита Петкова и Добромир Банев.