Тодор Деков с поредна изложба - посветена е на актьора Каваленко Божинов

  09 Ноември 2022, 19:21     

И на 82г. Тодор Деков не спира да рисува. Художник, сценограф, карикатурист, а в последните години все по-често и скулптор, той продължава да радва приятелите и почитателите си с нови и нови произведения. Поредната му изложба е в централното фоайе на регионалната библиотека „Гео Милев“ в Монтана. Посветил я е на актьора от местния театър Каваленко Божинов, с когото били неразделни приятели.

Тодор Деков
Тази изложба, която е в момента е плод на една зима,  90 на сто са нови работи,кукерските декоративни маски са съвсем нещо ново – и за мен, и за публиката ще бъде . В изложбата живописта са места, които ги има в България , няма нищо измислено просто като фантазия, всички места съществуват този път съм се опитал просто да има различни неща, да има натюрморти , да има от всичко по малко. 

Художникът вече не брои изложбите си, гостувал е в десетки градове в страната, показвал е карикатурите си в парламента. С тъга си спомня за актьора Иван Кондов, когото нарича  свой учител. С него 6 години е работил във врачанская театър, а после и в столицата.

Тодор Деков
Спектаклите като сценографиите  са над 170, страшно много са  изложбите - вече не ги броя.., занимавам се със скулптора, отдавна бях спрял , но сега реших да се спра на известни имена , който посети изложбата ще ги види на  Борис Димовски- карикатуриста, Радой Ралин, Иван Кондов – артиста, с който 15-16 години бяхме неразделни, лека му пръст, той си отиде, на Радичков, имам два варианта, едната участва в биеналето в Габрово също имам много неща, които са в музея, така че попълвам си времето.

А сред новите произведения на Тодор Деков е странна фигурка на ангел върху земното кълбо, прободено от десетки игли символ на ковид -19.  Пред нея са кукерските маски, които надяваме се заедно с автора, че успяват да  победят опасния  вирус.


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите