Тодор Деков с поредна изложба - посветена е на актьора Каваленко Божинов

  09 Ноември 2022, 19:21     

И на 82г. Тодор Деков не спира да рисува. Художник, сценограф, карикатурист, а в последните години все по-често и скулптор, той продължава да радва приятелите и почитателите си с нови и нови произведения. Поредната му изложба е в централното фоайе на регионалната библиотека „Гео Милев“ в Монтана. Посветил я е на актьора от местния театър Каваленко Божинов, с когото били неразделни приятели.

Тодор Деков
Тази изложба, която е в момента е плод на една зима,  90 на сто са нови работи,кукерските декоративни маски са съвсем нещо ново – и за мен, и за публиката ще бъде . В изложбата живописта са места, които ги има в България , няма нищо измислено просто като фантазия, всички места съществуват този път съм се опитал просто да има различни неща, да има натюрморти , да има от всичко по малко. 

Художникът вече не брои изложбите си, гостувал е в десетки градове в страната, показвал е карикатурите си в парламента. С тъга си спомня за актьора Иван Кондов, когото нарича  свой учител. С него 6 години е работил във врачанская театър, а после и в столицата.

Тодор Деков
Спектаклите като сценографиите  са над 170, страшно много са  изложбите - вече не ги броя.., занимавам се със скулптора, отдавна бях спрял , но сега реших да се спра на известни имена , който посети изложбата ще ги види на  Борис Димовски- карикатуриста, Радой Ралин, Иван Кондов – артиста, с който 15-16 години бяхме неразделни, лека му пръст, той си отиде, на Радичков, имам два варианта, едната участва в биеналето в Габрово също имам много неща, които са в музея, така че попълвам си времето.

А сред новите произведения на Тодор Деков е странна фигурка на ангел върху земното кълбо, прободено от десетки игли символ на ковид -19.  Пред нея са кукерските маски, които надяваме се заедно с автора, че успяват да  победят опасния  вирус.