Тази нощ предизборната кампания стартира - над 5 600 са кандидатите за народни представители

  02 Март 2023, 19:49     

5 621 са кандидат-депутатите от цялата страна, които ще участват в надпреварата за вота на 2 април. Това съобщиха от ЦИК на редовният си брифинг. От тази нощ в 00:00 ч. започва предизборната кампания.

Росица Матева – говорител на ЦИК:

 По отношение на избирателите – напомням отново, че е възможно да подават заявления за гласуване по настоящ адрес до 18 март. Като заявленията трябва да бъдат подавани до общинските администрации по настоящ адрес, а не по постоянния такъв, може и онлайн заявления да се подават. Също до 18 март могат да подават заявления избирателите, които имат увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборното помещение, за да гласуват с ПСИК. 

Адресите на избирателните секции в страната са публикувани на страницата на Централната избирателна комисия. За момента те са над 11 800.

Росица Матева – говорител на ЦИК:

 Обръщам внимание, че тепърва предстои да бъдат образувани ПСИК-овете, както и тези в специализираните заведения, така че този брой ще се увеличава от тези секции в 9 666 към момента е определено, че ще има машинно гласуване. Секциите, в които ще има машинно гласуване също са публикувани на нашата страница в секция „Машинно гласуване“.

До 7 март избирателите в чужбина могат да подават заявления за гласуване. 

Росица Матева – говорител на ЦИК:

Като към момента подадените заявления към 12 ч. са малко над 25 хил. След като изтече срока за подаване на заявления, до 11 март ЦИК ще вземе решение, за да определи местата, в които ще има образувани избирателни секции, както и броя на тези избирателни секции. 

От ЦИК обсъждат и новите варианти на изборните книжа, след като Административен съд София град отмени решението им за предишните образци на секционни протоколи, в които трябваше да се вписва общ резултат от хартиен и машинен вот.