След стрелбата по 2-годишното дете

  14 Април 2024, 17:57     
Няма задържани след вчерашния случай със стрелбата по 2-годишното дете от Враца, което беше транспортиран с военен хеликоптер, за спешна операция в Пирогов. От прокуратурата заявиха, че въпреки образуваното досъдебно производство за опит за умишлено убийство, не може да се повдигне обвинение на дядото, като законен притежател на пушката, т.к. според закона пневматичните оръжия не са огнестрелни и не изисква специален режим на съхранение. Мирослава Георгиева и операторът Божидар Тончев разказват още.
 
 
Различни са версиите за инцидента при който бе простреляно вчера малкото момченце във Враца. По думите на бабата, която отказа да застане пред камера, 2-годишното дете е седяло в майка си на двора, когато 11-годишното момче е взело пушката. То не е знаело, че е заредена и изстрелът е бил право в главата на 2-годишния му племенник.

Бисер Йорданов - роднина

Това по-голямо детенце е простреляло това по-малкото. Пушка такава, .. да въздушна пушка., законна е, с документи.
 
А версията пред разследващите се оказва друга. През деня дядото на пострадалото момченце е извадил пневматичната пуша, за да стреля по птици. 
 
Владимир Сираков - окръжен прокурор на Враца
Дядото на пострадалото лице има закупена пневматична пушка, веднага след закупуването го е регистрирал.Стреля с чашки. т.нар. -  5.5 калибър.
 
Няколко пъти мъжът зареждал и изпразнил пушката. Оставил я в двора на масата празна и изпратил 11-годишния си син за сладолед. 
 
Владимир Сираков - окръжен прокурор на Враца
Докато момчето е отсъствало той я е заредил пушката за да стреля. Върнал се е 11-годишният в дома, а пушката е била на масата.
 
В този момент обаче дошли хора, които искали да си закупят агнета, т.к. семейството се занимава с отглеждане на добитък и така вниманието на всички възрастни е било отнето. 
 
Владимир Сираков - окръжен прокурор на Враца
Малкото дете хваща тази въздушна пушка за цефта. В същото време неговия роднина 11-годишния в стремежа си да хване пушката от към приклада за да не падне и да не удари детето, натиска спусъка и е произведен този нелеп изстрел и една от тези чашки попада в областт на лицето над веждата.
 
Образуваното досъдебно производство е за опит за умишлено убийство.  
 
Владимир Сираков - окръжен прокурор на Враца
Не е точна правната квалификация, защото по-скоро се касае за тежка телесна повреда по непредпазливост. Този 11-годишният не е знаел, че е заредена, т.к. е бил преди това да купува сладолед, така, че по никакъв начин към настоящия момент не се установява умисъл от който и да било за извършване на такова деяние.
 
Предстоят още разпити и изготвяне на балистична и съдебно-медицинска експертизи. А според закона пневматичната пушка не изисква да се държи на специален режим в каса, т.к. не се води огнестрелно оръжие. Затова и разследването не може да бъде насочено за неправилно съхранение на оръжието.
 
 
  Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите