След срещата с канцлера на Австрия - ветото на България за Шенген остава

  25 Октомври 2023, 13:55     

Забраната на страната ни за безвизовото пространство остава. Това стана ясно след срещата между българския министър-председател Николай Денков и австрийския канцлер Карл Нехамер във Виена. Денков бе официална визита, в опит да убеди австрийските управляващи да вдигнат ветото върху членството на България в Шенген.

Немислимо е в момента Шенгенското пространство да се разширява, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност. Това каза вчера австрийският канцлер Карл Нехамер на брифинг след срещата с премиера Николай Денков.

Карл Нехамер – федерален канцлер на Австрия:

За нас обаче е немислимо в момента да разширим Шенген. Аз казвам, това няма нищо общо с България и с Румъния, това е въпрос на сигурността, защото ние имаме много големи предизвикателства в Шенгенското пространство…. 11 страни членки на ЕС имат контрол на вътрешните граници. И въпреки, че Австрия е вътрешна страна и ЕС страна, има контрол на австрийско-немската граница. Все повече страни вече въвеждат граничен контрол – Италия, например, двустранно, което означава, че шенгенската с-ма в момента не отговаря на истинския си смисъл. Това означава, че Шенген трябва да бъде поправен. Докато Шенген не е поправен не можем да разширим това пространство. 

И България, и Румъния допринасят много за сигурността на Шенгенското пространство и именно затова ще бъдат подпомогнати финансово от Европейския съюз, каза още Нехамер. От своя страна Денков изтъкна ползите от присъединяването на страната ни в Шенген.

Николай Денков – министър-председател:

Ако България и Румъния са вътре в Шенген ние ще можем много по-ефективно да подпомогнем процесите, които искаме да се случат в Европа. Защото ще можем да освободим човешки ресурси и материални ресурси, за да пазим по-добре външните граници, да можем да се фокусираме върху тях. Защото ще можем да намалим цената на превоза на храни, на други стоки от Турция, България, Румъния към Централна и Източна Европа и към Западна Европа, а това означава по-ниски цени на храните, по-ниска инфлация. От това само ще спечелим. Но ако стоиме отвънка нищо не печелим. Губим, без това да променя по някакъв начин това, което трябва да свършим в Европа. 

България и Австрия имат много повече общи позиции, отколкото изглежда на пръв поглед, каза още Денков. Сред тях са заздравяването на външните граници и създаването на система за легална миграция.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите