След протестите срещу БФС - имаше ли полицейско насилие?

  21 Ноември 2023, 15:18     

Кадрите с пребити и окървавени протестиращи буквално взриви социалните мрежи и предизвика гнева на държавата. 

Акад. Николай Денков, министър - председател 
"Кой би журналистите, кой би онова момиче за което стана ясно от видеото? Втори въпрос: Защо има полицаи без опознавателни знаци? Трети въпрос: Защо има полицаи с маски, при положение, че трябва да се знае кой, кой е в една такава ситуация". 

А въпросите на премиера доведоха и до искането му за спешно назначаване на анкетна комисия, която да разнищи случая. 

Акад. Николай Денков, министър - председател 
"Трябва да се изчисти така, че политиците, които ще ровят тази информация, те самите да бъдат убедени, че повече така не може. И те трябва да кажат ясно, че повече така не може. Защото аз не мога да приема да бъда премиер на държава, която бие гражданите си". 

Така на практика акад. Николай Денков изпрати ясно послание на "Сглобката" - Или вътрешния министър Калин Стоянов признава, че е имало насилие или премиерът подава оставка. 

 

Журналистът Светломир Стоянов е бил в буферната зона по време на размириците. Споделя, че полицаите, които са били около него са си свършили работата. 

Светломир Стоянов, фоторепортер
"Полицаите си свършиха много добре работата там, където бях аз. Нямаше индикации, които да говорят, че нападат хората. Прави ми впечатление, че протестиращи се възползват от това и твърдят, че са бити, но то си има кадри и всичко затова". 

 Как ще коментирате кадрите с окървавените хора по улицата?

Светломир Стоянов, фоторепортер
"Ако има такива доказателства, вече си има разследване, има си вътрешно разследване в министерството". 

Резултатите от вътрешната проверка ще станат ясни този следобед. А междувременно до момента в Европейския съд по правата на човека са подадени около 40 жалби от граждани, които са били пребити от полицаи по време на протеста. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите