След деня на вота: Масови грешки в протоколите на секционните комисии

  10 Юни 2024, 18:59     

И този път секционните избирателни комисии масово са допуснали грешки при попълването на протоколите си. Това сподели говорителят на РИК Враца Красимир Колев, който от години участва в подготовката и отчитането на изборния процес. Според него вярно попълнените протоколи по-скоро са изключение.

Красимир Колев – говорител на РИК Враца
Най-често допусканата грешка е - понеже разбраха СИК-овете, че "Не подкрепям никого" не е недействителна бюлетина - сега я отчитат пък за партии и коалиции, нали, не може да не подкрепяш никого логиката показва пък да е за конкретна политическа формация. Това е масово допусканата грешка. 

Често срещана грешка има и при отчитането на преференциите.

Красимир Колев – говорител на РИК Враца
Примерно една от секционните комисии беше събрала липсващите преференции, понеже бяха 11 нули и беше получила преференция освен другата единадесет. Т.е. без преференции беше получила 11. Това, тази грешка се открива бързо, но все пак затруднява, имаше и други комисии, които са подходили по този начин. Често срещана е и в бързината перфектно попълнена чернова и при прехвърлянето на данни от черновата на беловата прехвърлени данни неточно, но те пак се установяват много лесно, щото, примерно, крайният резултат е верен. Прехвърлените данни, които трябва да доведат до тоя краен резултат са неверни, но се вижда на черновата какво се е случило, но там няма проблем с откриването на грешката и този вид грешки съществуват също. 

Абсурдни ситуации имаше и при видеонаблюдението. Някои от секционните комисии бяха обърнали камерите наобратно или пък брояха бюлетините с гръб към камерите.

Красимир Колев – говорител на РИК Враца
Изрично е казано в методическите указания, че всяка една бюлетина трябва да се покаже пред камерата. Т.е. принципно това е нарушение, но тези хора го правят несъзнателно, нали, тогава каква отговорност да им търсиме? Но това също е лесно отстранимо, стига ние да бъдем сезирани по някакъв начин, не е проблем. Презумпцията е, че хората не са злонамерени, нали, при такова обаждане да реагираме своевременно и да ги информираме. И съответно тази нередност да бъде отстранена. 

Основният проблем на секционните комисии си остава тяхната неподготвеност, категоричен бе говорителят на Районната комисия във Враца.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите